h i r d e t é s

Miért ültettek télvíz idején facsemetéket a VIII. kerületben?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Miért ültettek télvíz idején facsemetéket a VIII. kerületben?

2018. december 23. - 09:12

 

Szabadai Viktor nyílt levele a Főkert vezérigazgatójához

Forrás: Szabadai Viktor / Facebook

Tisztelt Szabó József!

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

 

December 19-én, -2 Celsius fokban a Főkert munkatársai fákat ültettek a VIII. kerületi Kálvária téren. Bár nem vagyok szakvégzett kertész, úgy gondolom, az időjárási körülmény finoman szólva sem voltak alkalmasak az új facsemeték elültetéséhez.

A főpolgármester 2016-ban indította el a „Tízezer új fát Budapestre!” elnevezésű programot. Ennek keretében, a Főkert honlapján olvasható beszámoló szerint, idén ősszel 2500 újabb facsemetét ültettek el. Szeretném megtudni, hogy a Kálvária téren is ennek a programnak a részeként történt-e az ültetés? Esetleg arról van-e szó, hogy nem sikerült időben teljesíteni az őszre ígért vállalást, és emiatt decemberre csúszott át néhány fa elültetése?

A Liberálisok támogatják Budapest zöldesítését és a faültetési programot. Az elmúlt évek azonban inkább a fairtásokról maradnak emlékezetesek. Felnőtt korú, egészséges és gyönyörű fákat pusztítottak el a Kossuth téren, a pesti rakparton, a Semmelweis utcában, a Városligetben, az Orczy Parkban, a Margitszigeten, a kelenföldi Etele úton, a Dagály Parkban és a Duna Aréna helyén is.

Becsülöm és tisztelem a fővárosi vezetés erőfeszítését, hogy a brutális fairtásokat ellensúlyozandó, új fákat ültetnek Budapesten. De nem vagyok meggyőződve az új fák elültetésének szakszerűségéről. Mert nem elég elültetni, fel is kell nevelni ezeket a fákat. Láttuk, hogy a Széll Kálmán téren mi történt az újonnan telepített fákkal, láttuk azt is, hogy rakparton milyen eredményre vezetett az ültetés, és most azt is látjuk, hogy a fagyott földbe fiatal csemetéket erőszakolnak a VIII. kerületben. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy ezek a fák is pusztulásra vannak ítélve.

Arra kérem, adjon magyarázatot arra, miért ültettek télvíz idején a munkatárai a Kálvária téren fiatal facsemetéket! Kérem, adjon választ arra, hogy a főpolgármester által beígért 10 ezer fából idáig mennyit ültettek el, és ami még fontosabb, abból mennyi maradt életben!

 

Üdvözlettel:

Szabadai Viktor

A Magyar Liberális Párt budapesti választmányi elnöke


 

h i r d e t é s