h i r d e t é s

Mikrovállalkozásod van? Ezeket a hiteleket neked találták ki!

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Mikrovállalkozásod van? Ezeket a hiteleket neked találták ki!

2022. január 27. - 10:05

 

Magyarországon a vállalkozások 94%-át mikrovállalkozások teszik ki, bár méretüket tekintve a kicsiknél is kisebbek, de hatalmas potenciál van bennük. 

A gazdasági élet cserebogarai, melyek sokféleségükkel teszik azt dinamikussá. Azért hogy ezek a mikrovállalkozások továbbra is termelékenyek, működő-, fejlődő- és versenyképesek maradhassanak gyakran erőn felül kell teljesíteniük, ami általában külső anyagi forrásból kivitelezhető, melynek leggyakoribb formája a mikrovállalkozói hitel. Milyen hitelfelvételi lehetőségei vannak ma egy mikrovállalkozásnak? Mikor érdemes egyáltalán hitelért folyamodni, és mikor inkább kivárni? Nagyító alatt a mikrovállalkozói hitelek!

Pontosan mikor MIKRO a kicsi?

Az emberek számára a mikro- és kisvállalkozás fogalma gyakran összemosódik, pedig van különbség. Mikrovállalkozásnak azt a vállalkozási formát nevezzük, ahol a foglalkoztatottak összlétszáma nem haladja meg a 10 főt; valamint az éves nettó árbevétel a 2 millió €-t, illetve az ennek megfelelő forintösszeget.

Ezzel szemben a kisvállalkozás foglalkoztatottjainak száma maximum 50 fő lehet, és éves nettó mérlegfőösszege is 10 millió €-ig terjedhet. 

A mikrovállalkozás definíciója azonban bankonként eltérhet. Az Erste Bank például a maximum 300 millió Ft éves nettó árbevételű vállalkozásokat tekinti mikrovállalkozásnak.

Mikrovállalkozások hitelfelvétele

A bankoktól való hitelfelvétel sikere egy többtényezős egyenlet. Az köztudott, hogy a kezdő vállalkozásoknak nem szívesen hiteleznek, hiszen semmi biztosíték arra, hogy egy adott induló vállalkozás vissza fogja tudni fizetni a felvett kölcsönt. Továbbá fedezetben sem dúskálnak az induló vállalkozások, illetve az sem biztos, hogy a túl magas kamatlábakat képesek lesznek kifizetni.

Megfelelő kezdőtőkével viszont csak kevesen rendelkeznek, anélkül pedig felelőtlen  pénzkidobás belevágni bármilyen vállalkozásba. Ennek orvoslására fejlesztették ki az Unió és az állam által is támogatott kezdő vállalkozói hiteleket.

De lépjünk most túl a kezdeteken legalább addig, hogy mikrovállalkozásunknak már van egy lezárt üzleti éve. Ebben az esetben már a bankok is barátságosabban fognak viszonyulni hozzánk.

Operatív program

A magyar gazdaság fejlesztése a mai napig  támogotási időszakokra oszlik. Ezen időintervallumok pályázati és hitellehetőségeit az Operatív Program tartalmazza. Jelenleg a 2021-2027-es fejlesztési szakaszban vagyunk, melynek a legkiemelkedőbb mikrovállalkozásokat érintő hitellehetőségei a következők (együttesen említve az állam, illetve az Unió által támogatott konstrukciókat a kereskedelmi bankok kínálta lehetőségekkel):

Széchenyi Kártya Folyószámlahitelek

Széchenyi Kártya Folyószámlahitelek a vírushelyzet okozta gazdasági problémák megoldását hivatottak orvosolni. Az utóbbi másfél évben több vállalkozásnak kellett időszakosan leállnia, vagy akár végleg bezárnia. A gazdaságélénkítő hitelek ma már több kereskedelmi banknál is elérhetők.

Az ERSTE Banknál a következő három konstrukcióval találkozhatunk:

 • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!
 • Széchenyi Likviditási Hitel GO!
 • Széchenyi Turisztikai Kártya GO!

Általánosságban elmondható mindháromra, hogy:

 • Szabadon fel lehet használni ezeket a hiteleket
 • Nincs szükség tárgyi fedezetre az igénylésükhöz
 • Fix 0,5% - 2,5% éves kamatozású átmeneti konstrukciókkal érhetők el az állami támogatásnak köszönhetően
 • Az igényelhető hitelösszeg mindhárom esetben legalább 1, maximum 75 millió Ft lehet
 • A futamidők nem egységesek, de 1 és 3 év között alakulnak
 • A hitelkérelemmel kapcsolatban a bank és a KAVOSZ Zrt. oldalán is találhatóak információk

Lombard deviza és folyószámla hitelek

Szintén a mikro-, pontosabban az éves 300 millió Ft nettó árbevételú vállalkozásokat célzó hitelkonstrukcióról van szó, melyet akár induló vállalkozások is felvehetnek. A Lombard deviza és folyószámla hitelek esetén az igényelhető hitelösszeg legalább 1 millió Ft, amit €-ban is fel lehet venni. Bár a futamidő 1-12 hónapos, a hitel évről évre megújítható, fedezetként értékpapírokat és készpénzt is fel lehet mutatni. Egy másik kiemelkedő előnye ennek a mikrovállalkozói hitelnek, hogy szabadfelhasználású, vagyis ott segít, ahol éppen kell.

Jelzálog alapú folyószámlahitel

Se kötött hitelcélt, se üzleti tervet nem igénylő hitellehetőség mikrovállalkozások számára a Jelzálog alapú folyószámlahitel, melyből korábbi hiteleinket is kifizethetjük. Akár a csupán fél éve (180 napja) működő vállalkozások számára is elérhető ez a mikrovállalkozói hitellehetőség.

A fedezet maga a vállalkozás, illetve a vállalkozó tulajdonában álló ingatlan. Legalább 1, legfeljebb 80 millió Ft, illetve ennek megfelelő devizaösszeg igényelhető 6-12 hónapos futamidővel.

ERSTE Power Business Hitelek

Átmeneti, illetve hosszú távú pénzügyi nehézségek esetén is jó szolgálatot nyújtanak az ERSTE Power Business Hitelek. Szabad felhasználású kölcsönökről van szó, melyekkel korábban igényelt hiteleinket is kiválthatjuk. Nem kell ingatlanfedezetről gondoskodni, hiszen magánszemély, illetve  az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kifizető kezessége mellett is igényelhetők. A felvehető maximum hitelösszeg a megelőző, lezárt gazdasági év függvényében vállalkozásonként eltérő.

A mezőgazdaság védelmében

A gazdaság egésze nehezen kiszámítható, de a mezőgazdaságra ez hatványozottan igaz, a következő két lehetőség ezt a kiszolgáltatottságot kívánja mérsékelni.

ERSTE Agro folyószámlahitel

Bármely agrártevékenységhez kapcsolódó mikrovállalkozás igényelheti az ERSTE Agro folyószámlahitelt:

 • Gazdasági társaságok, szövetkezetek
 • Őstermelők
 • Közös őstermelők
 • Családi gazdálkodók
 • Egyéni vállalkozók, egyéni cégek, melyek mind agrárcélú működést végeznek.

12 hónapos futamidővel, forintban igényelhető mikrovállalkozói hitel, melynek minimum összege 500.000 Ft, maximális értéke pedig 25 millió Ft. A kölcsön bármilyen agrárcélra felhasználható. Fedezetként pedig nem kell ingatlanról gondoskodni.

Erste Agro területalapú támogatást előfinanszírozó hitel

Ezen mikrovállalkozói hitelt a fentiekkel azonos célközönség veheti igénybe, vagyis:

 • Gazdasági társaságok, szövetkezetek
 • Őstermelők
 • Közös őstermelők
 • Családi gazdálkodók
 • Egyéni vállalkozók, egyéni cégek

Az igényelhető hitelösszeg minimum 3, legfeljebb 100 millió Ft lehet, és kizárólag forintban igényelhető (egyelőre).

A hitel két részletből áll:

 • Alaptámogatás
 • Zöldítés

Mindkettő 90%-ban előfinanszírozható, az ERSTE Agro területalapú támogatás 3 évre nyújtható.

Mikrovállakozások: kicsik, de tele vannak potenciállal. Egy kis szerencsére, segítségre még a legnagyobbaknak is szükségük van. Forduljunk bizalommal a mikrovállalkozói hitelekhez, hogy aztán mi is a legnagyobbakhoz tartozhassunk!


 

Kommentek

h i r d e t é s