fbpx Minden, amit a kerékpárfékről tudni érdemes | CIVILHETES

h i r d e t é s

Minden, amit a kerékpárfékről tudni érdemes

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Minden, amit a kerékpárfékről tudni érdemes

2021. szeptember 15. - 09:51

 

Ha egyszer útnak indulsz, előbb-utóbb bizony meg is kell állni. Ezért - vagyis a lassításért, majd a megállásért - felel a kerékpár egyik legfontosabb alkotóeleme: a fékrendszer. Fékrendszerből a kerékpár többi alkatrészéhez hasonlóan számos típusú és árkategóriájú, valamint eltérő minőségű darab van forgalomban. 

Forrás: bikepro.hu

Ezek a leggyakrabban előforduló féktípusok

A legelterjedtebb fajta a hidraulikus tárcsafék. Ez kezdetben az MTB sajátossága volt, majd szépen lassan kezdett megjelenni a trekking, az országúti, a gravel és a városi kerékpárokon is.

Emellett létezik még a mechanikus tárcsafék, mely jóval olcsóbb, ám sokkal kevésbé hatékony, és nehezebben is adagolható.

Az utolsó típus a mechanikus bowden működtetésű abroncsfék, a régebbi kerékpárok sajátossága, az új gyártású bicókon már egyre kevésbé fordul elő. Hátránya, hogy a folyamatosan kopó fékpofákat időnként pótolni kell.

Természetesen a további alkatrészek rendszeres karbantartása és pótlása sem maradhat el egyik fékrendszertípus tekintetében sem. Így gondoskodnod kell a bowden szálról, a bowden házról és a kupakokról, amennyiben mechanikus; valamint a féktárcsa, a fékvezeték, a roppantógyűrű, a fékolaj, a feltöltő és egyéb apró kiegészítők megfelelő műszaki állapotban tartásáról, ha hidraulikus rendszerű fékkel rendelkezik a járgányod.

A mechanikus fékrendszer jellemzői

A mechanikus fékrendszernek további altípusai vannak, így beszélhetünk patkófékről, V-fékről, mini V-fékről, kantifékről, U-fékről, végül pedig dob- és rollerfékről. Mivel ezek különböző módokon működnek, a karbantartásukat érdemes szakemberre bízni. A Bikepro.hu kerékpár webshop fék beállítás terén is a segítségedre lehet.

A mechanikus fékrendszer alkatrészeinek pótlására a legjobb ismert márkák termékeihez nyúlni. A Shimano, az Acor vagy a Saccon minden bizonnyal nem fog csalódást okozni. Vannak esetek, amikor a teljes fékrendszer cseréjére, felújítására is szükség lehet, ezt szintén szakszervizben ajánlott elvégeztetni. Ez nem kis feladattal és ráfordítással jár, de a sérült elemek cseréjével még élménydúsabbá és biztonságosabbá varázsolható a kerékpározás.

A hidraulikus fékrendszer megfelelő szinten tartása

Az új, hidraulikus tárcsa fékrendszereket is érdemes a nagy márkák közül kiválasztani. A Shimano, a SRAM, az XLC és a Tekro alkatrészeivel mind az országúti vagy a trekking, mind pedig az MTB kerékpárok kifogástalanul fognak futni. A komplett rendszereken túl csupán az egyes alkotórészek beszerzése is lehetséges, így a fékkar, a tárcsa, a munkahenger és az egyéb kiegészítők is megvásárolhatóak külön-külön is. Mivel a fék a kerékpár kiemelkedő része minden szempontból, a rendszerek kiválasztását, a beszerelést és a beállítást érdemes szakemberek által elvégeztetni.


 

Kommentek

h i r d e t é s