h i r d e t é s

Minimum 5 éves jótállás jöhet a hűtőkre, mosógépekre, telefonokra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Minimum 5 éves jótállás jöhet a hűtőkre, mosógépekre, telefonokra

2023. március 26. - 11:58

Jelenleg évente mintegy 35 millió tonnányi olyan elektronikai hulladék kerül a szemétdombokra, melyeket egyébként még meg lehetett volna menteni és további évekig használni.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Éppen ezért a tartós fogyasztási cikkek, elsősorban háztartási berendezések valóban tartós használatát célozza az az Európai Bizottság által nemrég előterjesztett direktíva-tervezet, mely többek között kötelezné a gyártókat arra, hogy az eladástól számított legalább 5, maximum 10 évig tartó időszakban az adott termék javíthatóságát biztosítsák.

Az Európai Bizottságnak a friss előterjesztése alapján a tartós fogyasztási cikkek, így elsősorban a háztartási nagygépek vásárlóit újabb jogok illetnék meg. Csak így érhető el, hogy a termékek az utóbbi években folyamatosan egyre rövidebbé váló csereciklusa újra kitolódjon, ezzel gátat vetve az e-hulladék mennyiség drasztikus növekedésének, azaz végeredményben fenntarthatóbbá váljon a szegmens működése - írja a hwsw.hu.

A tervek szerint az eladóknak (illetve gyártóknak) a jótállási, illetve a szavatossági időszak alatt kötelező lesz javítaniuk a termékeket, kivéve, ha a javítás drágább, mint a termék kicserélése. Újdonság, hogy a kétéves szavatossági időszak leteltét követően is kötelezné bizonyos, pontosan megnevezett termékkörök gyártóit arra, hogy termékeik javíthatóságát biztosítsák, termékcsoporttól függően a vásárlástól számított minimum öt, maximum tízéves jogvesztő határidőig. Ilyen termékek egyebek mellett

  • a hűtők,
  • mosógépek,
  • porszívók,
  • televíziók, de az EU mérlegeli, hogy a kötelezettség
  • az okostelefonokra és
  • tabletekre is kiterjedjen.

(Pénzcentrum)