h i r d e t é s

Mit jelent a JTM, azaz a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Mit jelent a JTM, azaz a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató?

2023. augusztus 16. - 19:09

JTM - azaz Jövedelemarányos Törlesztési Mutató, ez a furcsa hangzású banki fogalom az, ami meghatározza mejd, hogy mennyi hitelt vehetsz fel. Lehet szeretni, lehet nem szeretni, de a létezése mindenképpen a te javadat szolgálja majd. Miért? Lássuk!

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató téged is véd

Lehet, hogy éppen az akolcson.hu babaváró hitel kalkulátorának eredményeit tanulmányozzátok a pároddal, amikor felbukkan a JTM “réme”. Ugyanis ahhoz, hogy a kívánt hitelösszeghez hozzájussatok, bizony a JTM-mel nektek is szembesülnötök kell.

A JTM valamennyi hiteligénylő lehetőségeit befolyásolja, így a tiédet is. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató szabályozza ugyanis, hogy mekkora részét fordíthatod a havi nettó jövedelmednek hiteltörlesztésre. Nem vehetsz fel akkora hitelt, amennyit szeretnél, csak akkorát, amit a jövedelmi helyzeted megenged. Ez hasznos, hiszen ezzel a korlátozással megvédenek a túlzott eladósodástól.

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató: csak a jövedelmed megadott százalékát fordíthatod törlesztésre

A JTM-nek van egy maximuma, ami fölé semmiképpen nem mehet a törlesztésed, még akkor sem, ha te most úgy érzed, hogy nem okozna problémát a magasabb részletek kifizetése sem.

A pénzintézetek a JTM kiszámításánál mindig az elsődleges, igazolható nettó jövedelmeddel számolnak. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató 2023. július 1-től szigorodott, a jövedelem kisebb része fordítható törlesztésre. A JTM jelenleg érvényes szabályai szerint a fogyasztási hiteleknél nettó 600 ezer forint alatti jövedelem esetén 50 százalékban, nettó 600 ezer forint feletti nettó jövedelem esetén pedig 60 százalékban van megállapítva, ennyivel terhelhető a nettó fizetésed. Ezen százalékok csak iránymutatóak, azaz az egyes bankok ennél szigorúbb szabályokat is megszabhatnak.

Lényeges az is, hogy a már meglévő hitelek is beleszámítanak a JTM mutatóba, azaz amennyiben új hitelt akarsz felvenni, bele kell számolni a korábban felvett hitelek törlesztőit is. Figyelembe kell venni a személyi kölcsönt, az autóhitelt, a lakáshitelt, a szabad felhasználású jelzáloghitelt, a babaváró hitelt, a CSOK-ot, az áruhitelt, sőt a hitelkártya-szerződést, folyószámlahitel-keretet is.

A JTM szabályait bizonyos esetekben nem alkalmazzák

Az új szabályozás értelmében 2023. július elsejétől 450 ezer forintos összeghatárig egyszerűbb hitelhez jutni. Korábban 300 ezer forint volt az az alsó határ, amikor a pénzintézetnek lehetősége volt arra, hogy ne vegye figyelembe a jövedelem terhelhetőségét szabályozó törvényt. Most ez az összeg emelkedett 450 ezer forintra.

Ha az összes meglévő hiteled összege nem haladhatja meg a 450 ezer forintot, akkor a JTM szabályait nem kell alkalmazni. Szintén ad némi kibúvót a JTM szigora alól az, ha a hitelügyletbe adóstársat vonsz be, ilyenkor a bankok mindkét fél jövedelmi viszonyait figyelembe veszik.

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató létezése miatt nem kell neheztelni vagy bosszankodni – azért van, hogy ne adósodj el.