h i r d e t é s

Most már inkább vonattal utazzanak! – figyelmeztet az autóbuszos cég vezetője

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Most már inkább vonattal utazzanak! – figyelmeztet az autóbuszos cég vezetője

2019. március 20. - 10:49

 

Koós László szerint az osztálykirándulások időszakában veszélyben lehetnek a gyerekek. 

Aki most szervezi a májusi osztálykirándulást, annak van egy rossz hírünk: a biztonságos buszokat nagy valószínűséggel már lefoglalták januárban, amik mostanra maradtak, azokra a buszokra nem merném felültetni a gyermekeimet, mondja Koós László, a busz.hu vezetője.

A legtöbben busszal indulnának útnak, a megmaradt buszválaszték mellett már a vonat tűnik biztonságos megoldásnak

– figyelmeztet Koós László, - mert a jó minőségű buszokat már lefoglalták, a szakma a megnövekedett szezonális igényt nem tudja kielégíteni biztonságos buszokkal. Ilyenkor a tisztességtelen szolgáltatók elözönlik a piacot olyan járművekkel, amiknek nem is volna szabad az utakra menni erősen megkérdőjelezhető műszaki állapotuk miatt. Mi pedig a gyermekeinket ültetjük fel ezekre, ha nem figyelünk oda. 

Május közepén és végén az ország legtöbb iskolájában osztálykirándulásokat szerveznek, ezek akár többnapos utak is lehetnek. A több éve sikeresen futó, népszerű Határtalanul! program keretében például magyarországi iskolák tanulói osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein. Ezekre az utakra általában autóbusszal indulnak a gyerekek és kisérőik.

Ezt a szezonális többlet igényt, azonban nem tudja kielégíteni a szakma, mert a legtöbb jó minőségű busz folyamatos használatban van, illetve már lefoglalták őket az időben lépő intézmények. Így tehát, amikor egyszerre volna szükség több száz buszra országszerte, megjelennek a tisztességtelen szolgáltatók, az iskolák pedig tőlük is rendelnek.

 – mondja Koós László, a busz.hu vezetője.

- Rengeteg olyan szolgáltató működik a piacon, amelyek járművei nem is mehetnének az utakra. Nyugaton leselejtezett, de újszerű buszok, feltuningolva, okosba megoldott műszakival, képzetlen és alkalmatlan sofőrökkel

Mit tehetnek akkor az iskolák ebben a helyzetben? Koós László szerint érdemes megvizsgálniuk, hogy az úticéljukra el lehet-e jutni vonattal vagy menetrend szerinti autóbusszal. A MÁV például országszerte összesen 25 helyszínre ingyenesen utaztatja az kiránduló osztályokat.

Amikor bérelt busz mellett dönt az iskola, akkor figyelembe kell venni azokat a szempontokat, amelyek alapján ki lehet szűrni a veszélyes, tisztességtelen szolgáltatókat. Mik ezek a szempontok?

Kérjék be az autóbusz forgalmi engedélyét, referenciáit; ragaszkodjanak hozzá, hogy megnézhessék a buszt rendelés előtt és ellenőrizzék a gumi állapotát, a biztonsági övet és a tisztaságot. Foglalják írásba a megállapodásukat!

- javasolja Koós László.

– Nyugodtan kérjék be a vállalkozó engedélyét és a sofőr adatait akár a szakmai felkészültségére, akár a jogosítványára vonatkozóan. Lehet, hogy ez kekeckedésnek tűnik, de egy komoly piaci szereplő, egy becsületes szolgáltató számára nem jelent gondot az információ rendelkezésre bocsátása.

Ezen felül vigyázzanak a nagyon olcsó ajánlatokkal, mert ezek általában Nyugaton leselejtezett és külsőleg feltuningolt, de valójában nagyon rossz műszaki állapotú járműveket takarhatnak. 

Hosszú távon a megoldás az egységes szabályozás, folyamatos minőségbiztosítási felügyelet, a rendszerszintű sokkal szigorúbb ellenőrzés és a nagyobb, elrettentő erejű büntetések kiszabása lehet. 

A nemrég elfogadott kormányrendelet ebbe az irányba mutat, de ahhoz, hogy minimálisra csökkenjen a balesetek kockázata, a hatóságnak a rendeletben található elemeken túl ellenőriznie kellene a buszok műszaki állapotát, a biztonságos közlekedéshez szükséges eszközök meglétét és legfőképpen a sofőrök munkavégzését.

A buszos személyszállítás iparága teljeskörű ellenőrzést és nagymértékű szigorítást igényel.

Amíg kisebb a büntetés összege, mint a várható profit, addig megéri törvénytelenül és tisztességtelenül működni, addig nem fog megtisztulni a szakma. Addig még sok olyan baleset történik majd, mint a két évvel ezelőtti veronai tragédia.

 – mondja Koós László. 


 

h i r d e t é s