h i r d e t é s

Mozgalmas nap közeledik: eső, zápor és viharos erejű szél is kialakulhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mozgalmas nap közeledik: eső, zápor és viharos erejű szél is kialakulhat

2019. április 05. - 06:09

 

Pénteken délelőtt nyugat felől tovább vastagszik a felhőzet, a Dunántúlon egyre többfelé elered az eső, zápor. - írja az Időjaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Délután mindenhol beborul az ég, többfelé várható eső, zápor. Erős lesz a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12, 17 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken a változékonyság uralja az időjárást, sokfelé jelentkezhetnek akár markáns kettősfronti tünetek is. Ingadozó vérnyomásra, fejfájásra készüljön! - írja a meteoklinika.hu

Pénteken a változékony, sokfelé borult, csapadékos időben kettősfronti hatás érvényesül, intenzívebben a dunántúli területeken. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek akár a hideg-, akár a melegfrontra érzékeny. Ajánlott kerülnie a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket, az előző napokban tapasztalt szokatlan meleg hatására is kimerülhetett a szervezete. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdőknek is nehéz ez az időszak: ebben az esetben vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhat, így amennyiben erre hajlamos, akkor önnek is sok pihenés javasolt, amennyiben ez lehetséges.

A csapadékos időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak: a sajgó végtagok esetében tornáztassa át egy kicsit az érintett területeket. Keleten fülledtség is ronthatja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ezért tartózkodjanak zárt térben a vihar elvonulásáig!

Az UV-sugárzás a sok felhő miatt nem lesz számottevő.

A csapadék és a változékony idő jót tesz az allergiásoknak, jelentősen csökken a pollenterhelés. Jelentős romlás egész hétvégén nem várható, de a jövő héten ismét gyors ütemű pollenkoncentráció-növekedésre van kilátás. Várhatóan a nyárfa és a nyírfa virágporának mennyisége növekszik majd a leggyorsabb ütemben.

A közlekedést többfelé nehezíthetik záporoktól, zivataroktól nedvessé váló útszakaszok, amik területén jelentősen megnövekszik a féktáv. Tartson nagyobb követési távolságot, illetve vezessen a megszokottnál is lassabban, óvatosabban, hiszen egy-egy intenzívebb csapadékgócban a látástávolság is hirtelen lecsökkenhet. A zivatarokban átmenetileg viharos szél is ronthatja a menetstabilitást.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, fejfájás, ízületi panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s