h i r d e t é s

Mozgalmas szerda jön: Zivatar, felhőszakadás és hőség is várható

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Mozgalmas szerda jön: Zivatar, felhőszakadás és hőség is várható

2019. augusztus 07. - 06:02

 

A hét első felében fokozatos melegedésre és 30 fok körüli maximum-hőmérsékletekre számíthatunk. - írja az idojaras.hu.

Szerdán délelőtt napos, gomolyfelhős időre van kilátás északon záporokkal, zivatarokkal.  Délután sok napsütésre készülhetünk, a magasra törő gomolyfelhőkből északon lehet záporeső, zivatar. Élénk lesz a délnyugati szél. Kora délután 28, 34 fok várható.

MTI

A zivatar, a felhőszakadás és a hőség veszélye miatt is figyelmeztetést adott ki több megyére és a fővárosra szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Emellett a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében a felhőszakadás miatt is figyelmeztetnek.

Azt írták, szerdára virradó éjszaka a középső, északkeleti területeken további zivatarok alakulhatnak ki, egy-egy helyen lokálisan jelentős mennyiségű csapadék vagy felhőszakadás, illetve szélerősödés, jégeső kíséretében.

Szerdán elsősorban az ország északi részén alakulhatnak ki zivatarok. A délutáni óráktól egy-egy heves zivatar is előfordulhat, 90 kilométer/óra feletti szélrohammal, nagy méretű jéggel. Egy-egy heves zivatarnak az északi határ közelében - egy hidegfronthoz kapcsolódóan - a késő esti órákban is van esélye - tették hozzá.

Kiemelték továbbá, hogy tovább erősödik a nappali felmelegedés, a napi középhőmérséklet ma a Dél-Dunántúlon helyenként már 25 fok köré, szerdán az északkeleti megyék kivételével 25-27 fok közé emelkedik. 

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 14-20, a legmagasabb hőmérséklet 29-35 fok között alakul.

A hőség miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Orvosmeteorológia

Szerdán nem érkezik front. A gyors melegedés migrént és keringési panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél. - írja a meteoklinika.hu.

Szerda estig nem érkezik időjárási-front a Kárpát-medence térségébe. Melegedés zajlik, amelynek hatására fokozódnak a melegfronti jellegű tünetek: gyakoribbak és tartósabbak a migrénes panaszok, emellett szokatlan fáradtságérzet és keringési problémák is felléphetnek. A krónikus betegek és az idősek kerüljék a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységet! A szív-, és keringési rendszer betegségeivel küzdők szervezete fokozott igénybevételnek van kitéve: az állapotuk romolhat, gyakran jelentkezhet vérnyomás-ingadozás és rosszullét.

Ezen a napon az északi országrészben alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A csapadékos területeken fülledté válik a levegő, az asztmások légszomjat és nehézlégzést tapasztalhatnak. Az esti órákban északnyugat felől hidegfront éri el térségünket, a fokozottan érzékenyek körében már felléphetnek görcsös panaszok, a szívproblémák pedig még inkább felerősödhetnek!

A szabadtéri tevékenységeket az északi tájakon zavarhatják záporok, zivatarok. Az UV-sugárzás a napos területeken elérheti a nagyon erős fokozatot, a leégés elkerülése érdekében mindenképpen használjon magas faktorszámú fényvédő krémet. 11 és 15 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni, ebben az időszakban húzódjon hűvös, légkondicionált helyiségbe. A hőségben kiemelten fontos a folyamatos folyadék utánpótlás, könnyen kiszáradhat, ha nem figyel. Testtömegtől függően 2-3 liter tiszta vízre vagy cukor nélkül készített teára essen a választás, és a friss gyümölcsökből is nyerhet elegendő folyadékot.

A közlekedést a helyenként kialakuló zivatarok és a hőség nehezíti. A kialakuló zivatarok környezetében átmeneti szélerősödésre és intenzívebb csapadékhullásra kell számítani. A reflexek tompulnak, a balesetek elkerülése érdekében vezessen lassabban és körültekintőbben.

Vezető tünetek a mai napon: keringési panaszok, migrén, légszomj.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu

 


 

h i r d e t é s