h i r d e t é s

Müller Cecília ellentmond a hatályos magyar törvényeknek

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Müller Cecília ellentmond a hatályos magyar törvényeknek

2020. április 13. - 09:43

Közbevetőleg egy találós kérdés: Vajon minek hívják az olyan politikai rendszert, ahol álhírnek minősítik a kormányétól eltérő véleményeket, és ez az aktuális törvények szerint börtönnel fenyegetést jelent? 

A koronavírus-járvány terjedését a higiénés rendszabályok betartása lassíthatja, nem pedig a vírustesztek 

- mondta Müller Cecília tisztifőorvos az egyik korábbi kormányinfón pár hete, és ez annyira a kormánystratégia része lett, hogy a közszolgálatinak csúfolt média már egyenesen álhírterjesztéssel vádolja azokat, akik szerint ez nem így van. 

Pedig egyébként a józan ész, a WHO ajánlása és a külföldi tapasztalatok mind azt mutatják, hogy igenis jogos a tisztifőorvos kijelentésének a megkérdőjelezése, hisz teljesen logikus, hogy a a betegek minél korábbi kiszűrése, és így izolálása akadályozza a vírus terjedését: akiről lehet tudni, hogy már fertőzött, hiába tünetmentes, már nem adja tovább, hisz karanténba kerül, míg a nem kiszűrt tünetmentesek gyanútlanul fertőzhetnek tovább pl. a boltban, vagy a munkahelyükön, ha még megvan, de nincs lehetőségük home office-ra. 

De nem csak a józan észnek mond ellen Cili néni, hanem bizony a hatályos magyar törvényeknek is, hisz az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről ezt mondja ki:

59. § (1) A járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat célja a fertőző megbetegedések korai felismerése, azok forrásainak felkutatása, valamint a fertőzés veszélyének elhárítása.
(2) A miniszter rendeletben határozza meg azokat a fertőző betegségeket, amelyek megelőzése érdekében az egészségügyi államigazgatási szerv  
a) a lakosság egészének,
b) a lakosság egyes csoportjainak,
c) egy meghatározott terület lakosságának,
d) munkahelyi, család vagy más közösség tagjainak,
e) külföldről érkező személyeknek,
f) fertőző beteggel vagy fertőzöttekkel érintkezett személyeknek
kötelező szűrővizsgálatát rendelheti el. 

És ez bizony nem elméleti kérdés, ezen most szó szerint emberéletek múlhatnak. 

Az a szomorú, hogy minden valószínűség szerint kommunikációs célból ragaszkodnak ehhez a dogmához. Persze nem meglepő, hisz a a FIDESZ-nél minden erre vezethető vissza. Nem kormányoznak, csak fenntartják a látszatát, leginkább háborús pszichózis formájában. Aki csak a kormánymédiából tájékozódik, annak számára tíz éve folyamatosan támadás alatt áll az ország, de a kormány hősiesen helytáll. Hát most tényleg támadás alatt állunk, csak most először nem kitalált az ellenség. Mivel az egészségügy romokban, marad az ellenfél kicsinyítése, hogy megmaradjon a siker látszata. Ezért kevés nálunk a szűrés, hisz kevesebb szűrésből kevesebb lesz a beteg is. Ez persze rögtön kibukik, amikor az ember a halálozási arányokat nézi a szomszédos országokkal összehasonlítva, hisz a halottak számát már nem lehet így kozmetikázni, tehát vagy háromszor-négyszer rosszabb a magyar egészségügy, mint pl. a szlovák (amit azért nem hiszek), vagy nálunk is csak 2% körüli a halálozási arány, mint máshol, nem a hivatalos adatokból kiolvasható 6%, de akkor egyszerűen sokkal több a magyar beteg a hivatalos számnál, csak ezt elleplezi a kevés teszt.

És egy másik jó szokásához híven a FIDESZ azt csinálja, amivel az ellenzéket vádolja: politikai hasznot akar húzni a vírushelyzetből, gyakorlatilag az első pillanattól kezdve. Erről szól a világszerte felháborodást keltő felhatalmazási törvény, a büntető törvénykönyv szigorítása és legújabban a főpolgármester elleni hajtóhadjárat.

Amivel vissza is kanyarodtunk a kevés teszteléshez, hisz ez fontos eleme az ügynek. Pont onnan lehet tudni, hogy egyáltalán gond van, hogy a főváros a maga pénzén kezdet el tesztelni, mert a kormány minden kérés és figyelmeztetés ellenére nem volt hajlandó azokat sem tesztelni, akik kórházból tértek vissza az idősotthonokba, hiába jártak fertőzésveszélyes helyen, és hiába tartoznak a különösen veszélyeztetett korosztályhoz, és ezt még írásba is adták.

Nem lehet nem észrevenni, hogy a tavaly őszi nagy maflás után hajtja a kormányoldalt a revánsvágy. Hiába tudható, hogy az idősotthonok a világon mindenhol kiemelten fontos gócpontjai a járványnak, hiába tudható, hogy az ország minden részén gondok vannak velük, hiába bizonyítja iratok sokaságával Karácsony, hogy a fővárosi fenntartású otthonokban minden rendben, és ő már akkor figyelmeztette a hatóságokat, hogy gond lesz, amikor Müller Cecília még csak annyit mondott az öregeknek, hogy kézimunkázzanak sokat, és hiába evidens, hogy logikus módon világszerte mindenhol a  nagyvárosokban van a legtöbb fertőzött, a kormányinfón szinte csak a fővárosi helyzettel foglalkoznak, és azon belül is (hiába vannak máshol is fertőzöttek), kiemelten a Pesti útival (micsoda szómágia ez is, amivel a véletlen a segítségükre sietett: Pesti úti otthon, Pesten, a bűnös városban). Minden a FIDESZ érdekeinek megfelelő kommunikációnak van alárendelve. Erről szólt még az otthon lakóinak minden logikát és orvosszakmai érvet nélkülöző, viszont cserébe látványos átutaztatása is keresztül az egész fővároson.

Életekkel játszanak, csak hogy politikai bosszút állhassanak Karácsonyon. Nehéz ennél aljasabb dolgot kitalálni. De nem félek, Orbánéknak sikerülni fog,

fedor.blog.hu