h i r d e t é s

Müller Cecília: Nem kell csökkenteni a tesztek számát, csak nem kell minden beavatkozás előtt tesztelni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Müller Cecília: Nem kell csökkenteni a tesztek számát, csak nem kell minden beavatkozás előtt tesztelni

2020. június 29. - 14:24

 

Az egészségügyi szolgáltatók értik és tudják a koronavírus-teszteléssel kapcsolatos feladataikat – reagált Müller Cecília az M1-en az elmúlt napokban keringő hírekre, amelyek szerint új iránymutatásában a PCR-tesztek visszafogására ösztönözte volna a kórházak vezetőit és büntetést helyezett kilátásba.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Fotó: hirado.hu

Mint arról beszámoltunk, az országos tisztifőorvos ebben az iránymutatásban arról írt, hogy ha egy intézményből túl sok minta érkezne a laborokba, az „felvetheti a járványgóc gyanúját”, amiért vizsgálatot kellene indítani, aminek költségét a kórháznak kell állnia.

A DK-s Varga Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta, az országos tisztifőorvos lesz a személyi felelős, ha valaki azért hal meg, mert a kórházak nem tesztelték. Müller Cecília az M1-en azt mondta: Varga „megfelelő információk hiányában” fogalmazott meg véleményt, szó sincs arról, hogy csökkentenék a tesztek számát.

Ugyan nem szükséges minden beavatkozás előtt elvégezni a tesztet, de gyanú esetén a kezelőorvosnak tesztelnie kell a beteget. A gyanút a kezelőorvos ítéli meg, nemcsak azokról van szó, akiknek tüneteik vannak vagy külföldön jártak - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos, aki arra ugyanakkor nem tért ki, hogy mi a helyzet a kórházak megbüntetésével.

A járvány jelen van az országban, ezért folyamatos járványügyi éberséget és információs rendszert kell fenntartani ahhoz, hogy rögtön reagálni lehessen, ha a fertőzés itt is gócokban, nagyobb számban jelenne meg, mondta. (168ora.hu)


 

h i r d e t é s