h i r d e t é s

Muzulmán Testvériség 6.

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Muzulmán Testvériség 6.

2021. február 15. - 19:25

 

Európa

Forrás: wikipedia

Németország

A Német Iszlám Közösség (de: Islamische Gemeinschaft, Deutschland e.V, IGD), a Testvériség ernyőszervezetének (FIOE) alapítója és része. A Muzulmán Testvériség Németországban aktív, az IGD pedig annak megbízottjaként működik.

Oroszország

A Muzulmán Testvériséget Oroszországban terrorista szervezetként betiltották.
Amint azt az Oroszországi Legfelsőbb Bíróság határozatával 2003. február 14-én megerősítették, a Muzulmán Testvériség koordinálásával jött létre Ibn Al-Khattab és Baszaev vezetésével a Kaukázusi Mudzsahedeen Egyesült erőinek Legfelső Katonai Madzslisz ul-Shurája. (Oroszul: Высший военный маджлисуль шура объединённых сил моджахедов Кавказа), Egy olyan szervezet, amely Oroszországban több terrortámadást hajtott végre. Tevékenységét egyes jelentések szerint kábítószer-kereskedelemből, érmék hamisításából és zsarolásból finanszírozta.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban az első Muzulmán Testvériséggel kapcsolatba hozható szervezeteket az 1960-as években hozták létre. Ezek főleg száműzöttekből és külföldi hallgatókból álltak.Népszerűsítették Abu A'la Mawdudi indiai hittudós munkáit és képviselték a Dzsama'at-e-Islami szervezetet. Mivel feltételezték, hogy visszatérnek szülőföldjükre, kezdetben az Egyesült Királyságban politikailag inaktívak voltak, inkább az új tagok toborzására és az arab világ Muzulmán Testvériségeinek támogatására összpontosítottak.
Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején a Testvériség és társult szervezetei a nyugati országokban új stratégiaként politikai tevékenységbe kezdtek azzal a céllal, hogy előmozdítsák az Muzulmán Testvériség tengerentúli terjedését, de ugyanakkor vegyék pártfogásukba az Egyesült Királyság muzulmán közösségeinek autonómiáját.Az 1990-es években a Muzulmán Testvériség, napirendjének teljesítése érdekében, a nyilvánosság számára látszólag „nemzeti" szervezeteket hozott létre, ahol a Testvériséggel való viszonyt és abban való tagságot titkosan kezelték. A Testvériség dominált Nagy-Britannia Iszlám Társaságában (Islamic Society of Britain, ISB), Nagy-Britannia Muzulmán Szövetségében (Muslim Association of Britain, MAB) és megalapította a Nagy-Britannia Muzulmán Tanácsát (Muslim Council of Britain, MCB). A MAB olyan külpolitikai kérdésekben vált politikailag aktívvá, mint Palesztina és Irak, miközben az MCB párbeszédet kezdett az akkori kormánnyal. 1996-ban a Muzulmán Testvériség első képviselője az egyiptomi Kamal el-Helbawy volt, aki kijelentette „itt ugyan nincs sok tagunk, de az Egyesült Királyságban sok muzulmán szellemileg támogatja a Muzulmán Testvériség céljait".1999 szeptemberében a Muzulmán Testvériség „globális információs központot" nyitott Londonban.
2001 óta az ISB és az MCB elhatárolódott a Muszlim Testvériség ideológiájától. 2014 áprilisában David Cameron, akkori miniszterelnök vizsgálatot indított a Muzulmán Testvériség Egyesült Királyságban folytatott tevékenységével és állítólagos szélsőséges cselekményeivel kapcsolatban.Egyiptom üdvözölte a döntést. Cameron lépése után a Muzulmán Testvériség a hírek szerint Londonból Ausztriába költöztette székhelyét annak érdekében, hogy elkerüljék a nyomozást. Egy 2015. évi kormányjelentés szerint az Testvériség nem volt kapcsolatba hozható az Egyesült Királyságban elkövetett terrorcselekményekkel és a MAB elítélte az Al-Kaida terrorakcióit.

Más államok

Indonézia

Indonéziában számos párt és szervezet hozható kapcsolatba a Muzulmán Testvériséggel. Bár egyikük sincs formális kapcsolatban velük, sokakat inspirálnak. Az egyik Testvériséghez kapcsolható párt a PKS (Prosperáló Igazság Párt), amely a 2014. évi parlamenti választásokon a szavazatok 6,79% -át szerezte, szemben a 2009. évi választások 7,88% -ával. A PKS kapcsolatát az egyiptomi Muzulmán Testvériséggel Yuszuf al-Qaradawi, a Muszlim Testvériség eszmei vezetője megerősítette. A PKS tagja volt Susilo Bambang Yudhoyono elnök kormánykoalíciójának, melynek kabinetjében 3 miniszterük volt.

Malajzia

A malajziai Iszlám Pártnak (PAS), Malajzia legrégebbi és legnagyobb Iszlám pártjának szoros személyi és ideológiai kapcsolata van az egyiptomi Muzulmán Testvériséggel. Az 1951 óta működő PAS alapítói az 1940-es éveiben Kairóban tanultak és itt találkoztak a szervezet eszméivel, tanításaival. A PAS a legfőbb riválisa a nacionalista Egyesült Maláj Nemzeti Szervezetének, amely 2018-ig uralta a malajziai politikát. A Demokrácia- és Gazdaságügyi Intézet, Wan Saiful Wan Jan CEO-ja szerint a PAS-t a Muzulmán Testvériség választási szempontból sikeres Iszlám politikai pártnak tekinti. A PAS 2002 óta irányítja Kelantan államot. A PAS képviselőit gyakran meghívják a Muzulmán Testvériség konzultatív megbeszéléseire a tengerentúlra. 2012-ben a PAS elnöke, Abdul Hadi Awang tárgyalt Londonban a Muzulmán Testvériség eszmei vezetőjével, Sejk Yuszuf al-Qaradawi-val. 2014 áprilisában a PAS vezetője, Abdul Awang felszólalt Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek azon határozata ellen, ami a Testvériséget terrorista szervezetnek nyilvánította. Bubalo és Fealy szerint az Angkatan Belia Islam Malajziát (malajziai muszlim ifjúsági mozgalmat) a Muzulmán Testvériség ihlette és tartja befolyása alatt.


Abdul Hadi Awang (1947-)
Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s