h i r d e t é s

Nagy a gond, rémisztő hírek érkeztek a kukoricáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagy a gond, rémisztő hírek érkeztek a kukoricáról

2022. július 27. - 06:46

Nagy a bizonytalanság az aszály hatására, az árak emelkedése várható.

Az aszály miatt a Dunántúlon is egyre több helyen van gond a kukoricaföldeken. Sok helyen megy tönkre a vetés nyugaton is, míg Kelet-Magyarország teljesen elesett kukoricafronton - mondta az Agrárszektornak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Petőházi Tamás szerint vannak helyek, ahol annyira rossz a helyzet, hogy mindössze minden háromszázadik kukoricatövön van csak egy csőkezdemény. Most nem lehet megmondani pontosan, milyen termés várható - tette hozzá.

"Bízunk abban, hogy Nyugat-Magyarországon lesz annyi kukorica, amennyi a belső felhasználásra elég lesz. Ez 5 millió tonna körüli mennyiséget jelent" - mondta a szövetség vezetője.

A szakember szerint ebben benne vannak a bioetanol gyárak is, ahol a takarmány a melléktermék, ám nem tudni, hogy a válság hatására miként alakul az állatlétszám és mennyi takarmányra lesz szükség. Jelenleg teljes a bizonytalanság itthon - tette hozzá.

Naponta változik a kukorica ára is.

Eddig 430-470 ezer forint volt egy hektár őszi kalászos élőállítási költsége, de ez most elérheti a 660-700 ezer forintot is hektáronként.

A szántóföldi növénytermesztésben nagy változások várhatóak. Petőházi Tamás szerint 2022-2023-ban a legnagyobb mértékben a bekerülési költségek fogják meghatározni azt, hogy melyik gazda, milyen növényt termeszt. (Infostart)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s