h i r d e t é s

Nagy munka vár a szegedi Fidelitaszosokra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagy munka vár a szegedi Fidelitaszosokra

2019. október 25. - 16:21

 

A szegedi Fidelitasnak 70 ezer szórólapot kell kiosztania arról, hogy hazudott

Fotó: Facebook/Fidelitas Szeged

A szegedi Fidelitasnak fejenként egymillió forint sérelemdíjat kell fizetniük Kalmár Gábor kabinetvezetőnek, Mózes Ervin volt címzetes főjegyzőnek és Solymos László volt alpolgármesternek, valamint 70 ezer példányban szórólapot kell eljuttatniuk minden szegedi háztartásba arról, hogy hazudtak – írja a szeged.hu.

Tavaly októberben és novemberben is a városháza előtt tartott sajtótájékoztatót a szegedi Fidelitas arról, hogy Gyulán első fokon nem jogerősen elítélték Botka László polgármester munkatársait. Ekkor szórták tele Szegedet szórólapokkal, óriásplakátokkal és molinókkal.

Kalmárék beperelték a Fidelitast, azt kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg a jó hírnév sérelmét, kötelezze az alperest elégtétel adására és sérelemdíj megfizetésére, és tiltsa el a szervezetet a további jogsértésektől. A Fidelitas ugyanis elhallgatta, hogy Gyulán a parkolóbérletek ügyében első fokú, nem jogerős ítélet született, az ítéletben kiszabott büntetést pedig a bíróság felfüggesztette. 

A Szegedi Törvényszék első fokon elutasította a keresetet. Szerintük a szólásszabadság és a véleménynyilvánítási szabadság erősebb, mint a jó hírnév védelme. Provokatív, gúnyos kampányt folytattak a bíróság szerint, de erre lehetőségük volt. Közügyről van szó, ennek szabad vitatása pedig mindenkit megillet.

A felperesek fellebbeztek, a Szegedi Ítélőtábla már jogerős ítélete végül megállapította a jogsértést. Eszerint megsértették a felperesek személyiségi jogait, mert valós tényeket hamis színben tüntettek fel. Kötelezte a bíróság a Fidelitast arra, hogy

70 ezer példányban szórólapot juttasson el a szegedi háztartásokba, az ítélőtábla által meghatározott pontos tartalommal, és személyenként egymillió forint sérelmi díjat is kell fizetnie a Fidelitasnak a felpereseknek.

168ora.hu


 

h i r d e t é s