h i r d e t é s

Nagyot nőttek a várólisták, van olyan műtét, ahol háromszorosára nőtt a várakozási idő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagyot nőttek a várólisták, van olyan műtét, ahol háromszorosára nőtt a várakozási idő

2021. július 20. - 08:35

 

Május közepén indulhattak újra az elektív beruházások, sok műtétfajtánál alaposan megnőtt a várakozási idő az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Pénzcentrum friss összeállítása szerint szerint vannak olyan elektív műtétek az országban, ahol háromszorosára nőtt a várakozási idő. Az elektív, vagyis nem létfontosságú műtéteket és a rehabilitációs eljárásokat május 13-től indíthatták újra a kórházak a koronavírusjárvány után, de mostanra látszik csak igazán, hogy emiatt mekkora torlódás alakult ki a várólistákon.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján a Pénzcentrum arról írt, hogy egy térdprotézis műtétre jelenleg 568 napot kell várni, ez januárban még 471 nap volt, tavaly június elején pedig 389 nap. Csípőprotézisre 475 napot kell várni, bő egy évvel ezelőtt erre a műtétre a várakozás 324 nap volt. 

A laparoszkópiás epekő műtétnél pedig háromszorosára nőtt a várakozási idő: egy éve az átlagos tervezett várakozási idő 127 nap volt, ez mostanra 351 napra nőtt.

Ezek olyan beavatkozások, melyek halogatása az életminőség romlásával jár, egy csípő- vagy térdprotézisre váró betegnél az egy év várakozás alatt sokat romolhat az állapot. Az epekő esetében a görcsökön túl a fertőzésveszély miatt sem javallott a műtét halogatása.

Az összeállítás szerint a legtöbb műtétnél nőtt a várakozási idő, a főleg a sérvműtéteknél, amelyeknél fél évet kell várni. A pajszmirigy- és varix-műtéteknél több mint 100 nappal nőtt a várakozási idő a cikk szerint.

Azonban akadnak olyan beavatkozások, amelyeknél most kevesebb a várakozási idő, mint fél évvel ezelőtt volt. Ilyenek a szaruhártya műtétek, urológiai kisműtéekt, kézsebészeti, alagút szindrómák műtétjei, emlőműtétek, nőgyógyászati plasztikai beavatkozások, artroszkópos műtétek, valamint mandula és orrmandula műtétek. (propeller.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s