h i r d e t é s

Napos, fülledt idő érkezik, helyenként kisebb zápor zúdulhat a nyakunkba

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Napos, fülledt idő érkezik, helyenként kisebb zápor zúdulhat a nyakunkba

2019. augusztus 01. - 06:11

 

A következő napokban is nyárias hőmérsékletekben lesz részünk, de időnként változékonyság rontja a komfortérzetet, és záporok is előfordulhatnak. A hétvégén frissebb idő várható. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: H. Szabó Sándor

Csütörtökön délelőtt sok napsütésre számíthatunk, csak kevés fátyol- és gomolyfelhő lesz az égen. Csapadék nem valószínű.  Délután folytatódik a napos, nyári idő. A gomolyfelhőkből elsősorban északon, északkeleten lehet néhol helyi zápor, zivatar. Élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban 27, 33 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön is országos kánikulára számíthatunk, ami már napok óta terheli a szervez.  A tartós meleg miatt fokozódik a szervezetünket érő hőterhelés. - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön élettanilag megterhelő időre számíthat, meleg és fülledtség is terhel. A melegben az álmatlanság, a tompaság ronthatja a közérzetét, egyre gyakoribb és egyre erősebb a fejfájás és a migrén is. Szerencsére az éjszakák hoznak némi felfrissülést, a nagyvárosokban viszont hajnalra is kevésbé hűl a levegő. Jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel is csökkentheti az önt érő hőterhelést, valamit a pihentetőbb alvásban is segít, és a nap folyamán is nehezebben, lassabban melegszik fel a lakótér. Az is segít, ha beárnyékolja az ablakokat, valamint napközben csukva tartja a nyílászárókat. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, ők egész nap kerüljék a megterhelő tevékenységeket!

Nem lehet eléggé hangoztatni, mennyire fontos a folyadék-utánpótlás. Szénsavmentes ásványvizet, hűtött, alig cukrozott gyümölcsteát, limonádét fogyasszon, akár napi 3 litert is! Ebédre egy tányér hűsítő gyümölcsleves is jó megoldás, a forróságban a nehéz fogások a szokásosnál is jobban megterhelik a gyomrot, és rosszullétet is okozhatnak.

Az UV-sugárzás értéke a déli órákban eléri a nagyon erős fokozatot, magas faktorszámú készítményekkel óvja bőrünk épségét. A tűző napon akár 15-20 perc alatt is komoly bőrégést szerezhet, a vízpartokon pedig megsokszorozódik a sugárzásdózis a vízfelület visszaverő hatása által. A napszúrás elkerülése érdekében viseljen könnyű, világos színű fejfedőt, a ruházatais természetes anyagból készüljön! A legmelegebb tájkon a hőguta veszélye is fennáll, ebben is a rendszeres folyadékfogyasztás segíthet.

A közlekedők esetében a nagy melegben sokaknál koncentrálási problémák jelentkezhetnek, a fejfájás is zavaró lehet, elvonja a figyelmet. Vezessen lassabban, tartson nagyobb követési távolságot, valamint iktasson be rövid pihenőket, ezzel is csökkentheti a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Az utastérben semmilyen élőlényt ne hagyjon őrizetlenül!

Vezető tünetek a mai napon: fáradtság, alvászavarok, álmatlanság.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s