h i r d e t é s

Negyedik napja húzódik az elnökválasztás – mikor lehet végre eredmény?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Negyedik napja húzódik az elnökválasztás – mikor lehet végre eredmény?

2020. november 07. - 08:45

Negyedik napja számolják a szavazatokat Joe Biden és Donald Trump történelmi csatájában, de még mindig nincs eredmény. 

A kép illusztráció! - Forrás: AS English

A számlálók és a választók is fáradtak és idegesek, mindenki azt akarja tudni, hogy mikor lehet végre győztest hirdetni. - írja a Portfolio

Szombat reggel van, de még mindig olyannyira kiélezett a harc Donald Trump és Joe Biden közt a legfontosabb ütközőállamokban, hogy nem lehet egyértelmű győztest hirdetni a keddi elnökválasztásról.

Jelenleg Joe Biden vezet, a demokrata politikusnak 253 elektora van szinte biztosan, míg Donald Trump eddig 213 elektort szerzett. A győzelemhez minimum 270 elektor kell.

Az állás az egyértelmű eredményt nem jelentő államokban a következő:

 • Pennsylvániában (20 elektor) 28 883 szavazattal vezet Joe Biden, 0,4 százalékpont az előnye 99%-os feldolgozottság mellett. Ha a demokrata jelölt ezt az államot megnyerné, akkor a jelenlegi 253-ra várt elektori szavazata 273-ra emelkedne, amivel nyerne.
 • Georgiában (16 elektor) százasával emelkedtek a megszámlált szavazatok korábban, az elmúlt órákban viszont nem történt változás, vagyis nagyon lassan érkeznek az új adatok, itt már 99%-os feldolgozottságnál járunk régóta. Joe Biden jelenleg 4 395 szavazatszámmal vezet, amely mindössze 0,1%pontos előnyt jelent.
 • Arizonában (11 elektor) viszont lassan, de fokozatosan zárkózik fel Donald Trump. Biden este látott 1,6%pontos előnye mostanra 0,9%pontra csökkent, 90%-os feldolgozottságnál. Ez azért következhet be, mert Arizonában az újonnan megszámlált és feldolgozott szavazatok közül 60-70%-ot elvisz Trump (szemben a fentebb bemutatott két másik állammal). Biden előnye itt körülbelül 30 ezer szavazat.
 • Nevadában (6 elektor) Joe Biden 1,6%pontos előnye az elmúlt pár órában 1,8%-ra emelkedett, ám itt áll a legalacsonyabb szinten a feldolgozottság, 87%-on. Kb. 23 ezer szavazat a különbség.
 • Észak-Karolinában (15 elektor) Donald Trump vezet 99%-os feldolgozottság mellett, előnye 1,4%pont, azaz kb. 76 ezer szavazat.
 • Alaszka (3 elektor) stabil republikánus bástya, meglepő lenne, ha nem Trump vinné el az államot. Győztest itt azért nem lehet még hirdetni, mert mindössze 50% a feldolgozottság. Amúgy Trump vezet 62,1%-kal.

Mikor lehet végre eredmény?

A szavazatok feldolgozása nagyon lelassult, ennek oka egyrészt az, hogy a szavazatszámlálók napok óta folyamatosan dolgoznak és fáradtak, a másik pedig hogy több ütközőállamban még mindig várják a november 3-án feladott levélszavazatok beérkezését. Mivel fontos ütközőállamokban még mindig nagyon, nagyon szoros a verseny, ezért nem lehet továbbra sem győztest hirdetni.

 • Pennsylvaniából legkorábban is magyar idő szerint szombat este, éjjel lehet eredmény. A számlálók Pittsburghben és Philadelphiában is elmentek aludni ottani idő szerint hajnali 1 körül. Addig egészen biztosan nem lesz eredmény ebből az államból, amíg ebből a két nagyvárosból nem érkezett meg az összesítés.
 • Georgiában is várat magára még néhány ezer szavazat megszámlálása. Szinte mindegy amúgy, hogy itt mi a helyzet, hiszen úgyis újraszámolják a szavazatokat, melynek lefolyása újabb hosszú, hosszú napok kérdése lehet.
 • Arizonában nagyon lassan halad a számlálás és a számlálóhelyiségeket figyelő kamerák közvetítésének tanulsága szerint itt is aludni ment mindenki. Valószínűleg napok kérdése, mire eredmény lesz ebből az államból.
 • Nevadában még 124 ezer szavazat megszámlálása várat magára. Mivel a teljes lakosság kapott levélszavazati borítékot és ezért demokrata és republikánus oldalon is nagyon nagy volt a távoli szavazók száma, még hosszú idő, mire innen eredmény lesz, jó eséllyel csak vasárnap vagy jövő hét.
 • Észak-Karolinából valószínűleg a jövő héten lesz eredmény, hiszen a november 12-ig beérkezett szavazatok is beszámítanak még, ezeket szinte biztosan megvárják.

A legoptimistább forgatókönyv tehát a zárás idejét tekintve az, hogy Pennsylvaniában magyar idő szerint ma este felpörögnek az események és megtudjuk, ki húzta be az állam 20 elektorát.

Ha ez Joe Biden lesz, ami a jelenlegi trendek és eredmények alapján az esélyes forgatókönyv, ma éjjel már győztest lehet hirdetni, hiszen ebben az esetben 273 elektora lesz a demokrata politikusnak.

A legpesszimistább forgatókönyv pedig az, hogy olyannyira lelassul a feldolgozás Pennsylvaniában, hogy még napok kérdése lesz, mire a választásnak eredménye lesz.

Milyen forgatókönyvek vannak előttünk?

 • legesélyesebb, ahogy fent is írtuk, az, hogy Biden behúzza Pennsylvaniát és ma este vége a választásnak. Még két demokrata nagyvárosból várunk eredményeket, meglepő lenne, ha a levélszavazatokat jelentős arányban választó demokraták, két demokrata enklávéból Trumpra szavaznának olyan arányban, hogy megforduljon Biden vezetése. Ha Biden viszi Pennsylvaniát, teljesen mindegy, hogy meddig húzódik még Nevada, Arizona vagy Georgia.
 • Ha ez valamiért nem valósul meg, a következő esélyes forgatókönyv, hogy Biden behúzza Georgiát, de ebben az esetben még kell valahonnan egy elektort szereznie. Ez az állam (ha Pennsylvania valamiért elhúzódik), Nevada vagy Arizona lehet, ahonnan még napok kérdése lehet az eredmény.
 • Valószínűleg Biden nyer, de Trumpnak még mindig van matematikai esélye. Nem kizárt, hogy a republikánus elnök fordít Arizonában és Nevadában, de ebben az esetben (ha Alaszkát is megnyeri, ami szinte biztos) még mindig szüksége van 36 elektori szavazatra. Észak-Karolinát behúzhatja Trump, ez még 15 elektor, de ezután Georgiát és Pennsylvaniát is meg kell nyernie. Georgiát valószínűleg Biden viszi el első körben, de ha az újraszámlálás során valami turpisság miatt fordul a kocka, Pennsylvaniát még mindig meg kell nyernie Trumpnak. A mostani számok alapján az utóbbi körülbelül esélytelen, csak akkor nyerhet Trump, ha jogi úton sikerül valahogy érvénytelenítenie a demokraták szavazatait, vagy ha kiderül, hogy Trumpnak tényleg igaza van és a demokraták csaltak. Trump győzelméhez tehát rengeteg idő, jó ügyvédek és hatalmas szerencse kell.
 • Az is lehet, hogy Trump belső köréből valaki meggyőzi az elnököt, hogy ismerje el vereségét, erre van talán a legkisebb esély.

portfolio.hu