h i r d e t é s

Néhány órán belül olyan döntések jönnek, melyekkel még nagyobb sztár lehet Magyarország

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Néhány órán belül olyan döntések jönnek, melyekkel még nagyobb sztár lehet Magyarország

2019. augusztus 16. - 07:12

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a hitelminősítők is elismerték a magyar gazdaság teljesítményét, hiszen a bóvli kategóriából fokozatosan lépdeltünk felfelé addig, amíg mára befektetésre ajánlott ország lettünk. - írja a portfolio.hu.

Illusztráció: nytimes.com

Most pénteken akár azt a csodát is teljesíthetjük, hogy egyszerre két nagy hitelminősítő javít a besorolásunkon, bár erre azért kicsi az esély. Egyelőre leginkább a változó nemzetközi hangulat szól ellenünk, a szakemberek is kiemelhetik, hogy a magyar gazdaság biztos lábakon áll.

Ritkán van ilyen alkalom

Pénteken elvileg két nagy hitelminősítő is felülvizsgálhatja a magyar adósbesorolást, egyszerre teszi közzé döntését a Fitch és a Standard & Poor's. Ritka alkalom, hogy egyszerre két cég publikálja a döntését, de elvileg semmi nem zárja ezt ki, ebből a szempontból szokatlan az idei hitelminősítői naptár. Persze egyáltalán nem garantálható, hogy bármelyik cég felminősít majd, hiszen szokás szerint több lehetőségük van: 

 • Elképzelhető, hogy semmilyen friss elemzést nem tesznek közzé és a jelenlegi szinten hagyják a besorolást, illetve a kilátást. Ebben az esetben csak egy rövid félmondatos közleményben jelzik majd, hogy nincs változás.
 • Elvileg lehet, hogy semmit nem változtatnak, de egy friss elemzésben írnak a magyar gazdaság helyzetéről.
 • Lehet, hogy a kilátást változtatják első lépésben, ez most mindkét cég esetében stabil. Ha lesz változás most, akkor az szinte biztosan pozitívra módosítást jelent majd.
 • A számunkra legjobb verzió az lenne, ha felminősítené valamelyik cég Magyarországot.

Jelenleg mindkét cégnél BBB a magyar besorolás stabil kilátással, idén februárban egy hét különbséggel minősítettek fel minket. 

Tekintettel arra, hogy még csak fél éve történt a felminősítés, meglepő lenne egy újabb pozitív lépés, akár a kilátás pozitívra javítása is.

Miben bízhatunk?

Megszokhattuk, hogy a hitelminősítők előzetesen jelzik, mi kellene ahhoz, hogy további felminősítés vagy kilátásjavítás jöjjön. Idén februárban a Fitch és a Standard &Poor's is elkészítette ezt a "listáját": 

 • A Fitch szerint az adósságráta további csökkentése jelenthetne pozitív lépést Magyarország számára. Ebben elvileg jól állunk, hiszen évek óta csökken a ráta, viszont február óta csak egy új negyedéves adat jelent meg, így erősen kérdéses, hogy ez elég lesz-e a pozitív lépéshez. Igaz, a kilátások kedvezők, hiszen a gyors gazdasági növekedés az idén várhatóan érdemben tovább apasztja az adósságrátát.
 • Szintén a Fitch emelte ki, hogy javulnia kellene a magyar üzleti környezetnek, illetve erősödni a bizalomnak a gazdaságpolitika iránt. Ez inkább úgynevezett soft mutató, amit nehéz mérni, de egyelőre nem láttunk jelentős előrelépést ebben.
 • Az S&P szerint akkor jöhet további felminősítés, ha a magyar gazdaság növekedése erősebb és kiegyensúlyozottabb marad, mint a versenytársaké. Ebből a szempontból az első félévben érkezett adatok kedvezőek voltak, kifejezetten ellenálló a magyar gazdaság, amit a szerdán megjelent második negyedéves GDP-adat is alátámasztott. (Igaz, ezt a döntésben valószínűleg már nem tudják figyelembe venni.)
 • A Fitch-hez hasonlóan az S&P is kiemeli az adósság további csökkenésének szükségességét.
 • További pozitívum lehetne az S&P szerint, ha a kormány többletes költségvetést alkotna. Ebben a mutatóban is közeledünk, hiszen a parlament által elfogadott 2020-as büdzsé már csak 1 százalékos GDP-arányos deficittel számol és 2022-re a kormány tervei szerint is egyensúlyban lehet a költségvetés.

Vagyis a fentiek is azt támasztják alá, amit az előbb írtunk, hogy valószínűleg a felminősítéshez szükséges kritikus pontokban nem léptünk annyit előre az elmúlt fél évben, ami meggyőzte volna a hitelminősítőket. A vártnál erőteljesebb növekedés miatt talán az S&P-nél lehet egy kis esélyünk arra, hogy pozitívra javítják a kilátást, de nem ez az alapforgatókönyv. Ráadásul a nemzetközi környezet is változékony, a nyugat-európai gazdaságok lassulása számunkra is kockázatot jelenthet. Ez pedig a hitelminősítőket is óvatosságra intheti a mostani döntés során. 

Hosszabb távon persze ha folytatódnak a jelenlegi tendenciák (adósság lassú, de fokozatos csökkenése, erős növekedés, javuló költségvetés), akkor tovább javulhat Magyarország besorolása.

Ahogy az utóbbi években láttuk, az esetleges pozitív hitelminősítői döntéseknek valószínűleg csak minimális piaci hatásuk lenne, átmenetileg erősödhetne kicsit a forint például. Ennek két oka van: 

 • Egyrészt amióta bekerültünk a befektetésre ajánlott kategóriába, azóta sokkal kisebb a lépések tétje, mostanra mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot.
 • Másrészt a piac megelőlegezte a bizalmat, ma már a jelenlegi besorolásnál feljebb árazzák Magyarországot a CDS-felárak alapján. Vagyis már jórészt beáraztak a befektetők egy újabb felminősítést.
 • Egy esetleges kedvező hitelminősítői döntés piaci hatását mérsékelheti, hogy nagyon hektikus kötvénypiaci környezetben vagyunk, a hozamok szinte követhetetlen tempóban szakadtak az elmúlt napokban.

Talán majd októberben a Moody's

A mostani két hitelminősítés után még egy alkalom lesz 2019-ben Magyarország felminősítésére: október 25-én a harmadik nagy hitelminősítő, a Moody's szakemberei publikálhatják friss véleményüket. 

Forrás: portfolio.hu

Előzetesen egyértelműen a Moody's esetében van a legnagyobb esélyünk a felminősítésre, hiszen náluk még egy fokozattal alacsonyabban vagyunk, mint a másik két cégnél, ráadásul a kilátásunk is pozitív. Idén májusban a cég nem változtatott a besoroláson, pedig már akkor sokan várták, hogy pozitív irányba lépnek. 

portfolio.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s