h i r d e t é s

Nem biztos, hogy az omikronra fejlesztett vakcinából mindenki kaphat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem biztos, hogy az omikronra fejlesztett vakcinából mindenki kaphat

2022. szeptember 23. - 05:40

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) alapvetően egyelőre nem pártolja az ötödik Covid-oltás beadását Magyarországon - írja a Népszava, amely az oltásokról érdeklődött a szakhatóságnál.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az NNK a lapnak azt írta: az 5. oltásra jelenleg nem érhetőek el laboratóriumi, klinikai vizsgálati adatok és epidemiológiai elemzések sem, "éppen ezért a többi európai országban sem alkalmazzák széles körűen."

A szakhatóság közlése szerint Magyarország 9,5 millió adag omikron-variánsra kifejlesztett Pfizer bivalens vakcinát rendelt az uniós beszerzés keretében. Idén várhatóan összesen 3 millió, 2023-ra pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió gyermeknek való – Pfizer oltóanyag érkezik Magyarországra. Ha jól következtet a Népszava a járványügyi hivatal válaszából, AKKOR AZ OMIKRON-VARIÁNSRA FEJLESZTETT VAKCINÁBÓL CSAK AZOK KAPHATNAK, AKIKNEK MÉG NINCS 4. OLTÁSUK.

Emlékeztetnek a kormány korábbi bejelentésére, amely szerint az új vakcinából elsőként az egészségügyben dolgozók kaphatnak vagy a kijelölt oltópontokon, vagy abban a kórházban, ahol dolgoznak. A lap több intézményt is megkeresett, azonban azok nem tudtak részletekkel szolgálni a dolgozóik oltásáról. Egy szakdolgozó, aki megpróbált időpontot foglalni magának az új oltóanyagra, csak a korábbi vakcina típusra kapott előjegyzést, az omikron specifikusra nem.

Az NNK szerint Magyarországon a járvány "mérsékelten" zajlik, ami a jelentős átoltottságnak is köszönhető. A jelenlegi oltási kapacitás elegendő az igények kiszolgálásához az őszi járványhullámban - tették hozzá. (Portfolio)

 

Simán beadták az új típusú vakcinát

Szeptember 20-ra volt időpontom a negyedik oltásra. Az időpont előtt érkeztem és nem is kellett várnom. Az oltóponton meg is kérdezték, hogy hányadik oltásom (a negyedikre érkeztem) és kérek-e új típusú vakcinát, amely az eredeti vírustörzs, továbbá az omikron BA1 variánsa ellen is véd? Kértem, kaptam. Utánam egy doktornő következett, nála nem volt kérdés, hogy melyiket kapja.
Mellékhatásokról, illetve olyan érzésekről, amelyek megasztottak volna a napi feladataim ellátásában, nem tudok beszámolni. Pici fájdalom volt az oltás helyén, és talán volt egy enyhe lázam, de csak másnap jutott eszembe megmérni, akkor 37,1 volt a maximum. (a szerk.)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s