h i r d e t é s

Nem javít a magyar demokrácia állapotán, ha a Fidesz az EPP tagja maradhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem javít a magyar demokrácia állapotán, ha a Fidesz az EPP tagja maradhat

2020. február 29. - 08:24

 

Orbán Viktor soron következő húzása az, hogy most a bíróságokat akarja legyűrni, ám hogy próbálja megakadályozni az iskolai elkülönítések ügyében megítélt kártérítéseket, az rávilágít, miért kell az EU-nak harcolnia Magyarország erős embere ellen. - írja a Politico

Orbán Viktor a máltai EPP-csúcson - korábbi felvétel - Fotó: EPP

Így látja a helyzetet a Nyílt Társadalom Alapítványok roma programjának vezetője. Zeljko Jovanovic kiemeli, hogy a miniszterelnök még magasabb szintre emeli a hadjáratot az ország fölötti teljes ellenőrzés megszerzéséért. Gyöngyöspata kapcsán messze többről van szó, mint a romák sorsáról. A Fideszt megrémítette az ellenzék sikere az önkormányzati választásokon és most aggódik, mert elvesztheti a hatalmat.

A politikus idáig beérte azzal, hogy kitalált külső ellenségek, az unió, Soros, a migránsok ellen tüzelt, hogy erősítse befolyását. Most azonban a saját lakosság egyik csoportjából gyárt céltáblát. A romaellenes rasszizmusra játszik rá. De majd kiderül, a rezsim meddig megy el, hogy fenntartsa uralmát. Orbán gyakorlatilag azt mondja, hogy ha illegális vagy törvénysértő cselekmények áldozatai nyernek a bíróságon, onnantól kezdve a kormány dönti el, jogos-e a kompenzáció, és ha igen, akkor az milyen formában járjon. Márpedig ha precedens keletkezik, hogy le lehet nyomni az igazságszolgáltatást, akkor megvédik a rezsim barátait, a másik oldalnak viszont nincsenek jogai.

10 év elteltével a magyarok egyre elégedetlenebbek, erre válaszul nyúl a Fidesz a Jobbik korábbi forgatókönyvéhez, amikor a romák kipécézésével próbál erőt mutatni. A szélsőjobb bátorította a hat roma meggyilkolását, ennek ellenére sem változott a hozzáállás a kisebbséggel szemben. A gyűlöletnek azonban nincs helye Európában. Angela Merkel nemrégiben kiállt a rasszizmus ellen, ám tettei másról árulkodnak. A CDU és a Néppárt továbbira is együttműködik Orbánnal, és rábólint, hogy az unió egy olyan rendszert finanszírozzon, amely ugyanazzal a méreggel játszik, mint ami a hanaui tömeggyilkossághoz vezetett. Vagyis a német elit gyakorlatilag engedi a tekintélyelvű magyar gyűlöletkampányt.

Merkelnek és Ursula von der Leyennek egyértelművé kell tennie, hogy az általuk szorgalmazott európai életmód nem az, amit Orbán vagy Salvini szeretne. Továbbá az EPP-nek ki kell közösítenie a Fideszt. Ha a párt a legnagyobb frakció tagja maradhat, az nem javít a magyar demokrácia állapotán. Azon felül az EU nem adhat pénzt a magyar rezsim korrupt és rasszista gépezetének. A magyar kormánypárt felrúg minden ellensúlyt és tudjuk, ez hová vezet. Akiknek ez módjukban áll Európában, azoknak segíteniük kell, hogy Magyarország ismét valódi demokrácia legyen. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s