h i r d e t é s

Nem javított a Moody's Magyarország adósbesorolásán

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem javított a Moody's Magyarország adósbesorolásán

2020. március 28. - 07:00

 

A várakozásoknak megfelelően döntött a Moody's, amikor nem foglalkozott Magyarország minősítésével pénteken, hiszen a koronavírus-járvány egyelőre felmérhetetlen következményekkel járhat a világ és egyben a magyar gazdaságra is - mondták az MTI által megkérdezett elemzők

Forrás: azuzlet.hu

Nagy valószínűséggel a koronavírus-járvány miatt várható negatív gazdasági hatások, illetve az előrejelzések nagyfokú bizonytalansága miatt halasztotta el a Moody's Investors Service hitelminősítő a pénteki napra kijelölt felülvizsgálatot - fogalmazott Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.

Miután Magyarország adósbesorolásának felülvizsgálatára ezúttal sem tettek bejelentést, érvényben maradt a Baa3-as osztályzat, stabil kilátással, a következő felülvizsgálati időpont szeptember 25. - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kifejtette: már régóta magasabb fokozatra kellett volna emelni a hazai adósság besorolását, de a jelenlegi helyzetben nem okozott meglepetést, ennek elmaradása.

A koronavírus által okozott globális visszaesés miatt elkerülhetetlen az átmeneti recesszió a hazai gazdaságban is, amit számos érintett ágazat bevételének szinte lenullázódása is alátámaszt. Ennek mértéke, mélysége, hossza, majd a kilábalás meredeksége egyáltalán nem ismert, így a költségvetési és az adósságra vonatkozó hatásait, valamint a kormány várható további gazdaságvédelmi intézkedéseinek költségvetési hatásait sem lehet előre jelezni - mondta az elemző.

Emiatt a leminősítés teljesen indokolatlan lett volna, azonban érthető a kivárás a hitelminősítő részéről - tette hozzá, megjegyezve: így várhatóan akkor minősítik fel az országot, ha a gazdaság nem szenved tartós károkat, és a költségvetés is visszaáll a korábbi fegyelmezett pályára. Azonban egy-két évre is szükség lehet ahhoz, hogy ezt a minősítők értékelni tudják, hiszen az adatok mindig később állnak rendelkezésre - tette hozzá.

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője azt emelte ki: a várakozásoknak megfelelő volt a hitelminősítő döntése, bár egy hónapja még azt tartották valószínűnek, hogy a Moody's legalább pozitívra javítja a jelenlegi besorolást, miután a másik két nagy hitelminősítőnél már egy kategóriával magasabb Magyarország besorolása, és a tavalyi év makrogazdasági folyamatai kiemelkedően kedvezőek voltak.

"Ám azóta a világ sokat változott: a koronavírus megjelenése nyomán a piaci bizonytalanság nőtt. A felminősítés eléréséhez szükséges az, hogy a koronavírust az ország gazdasága kis veszteségekkel vészelje át, és a költségvetési hiányt is sikerüljön kordában tartani" - fogalmazott Regős Gábor. (MTI)


 

h i r d e t é s