h i r d e t é s

Nem kérte senki, nem is ellenőrzi az ÁSZ a kamupártokat

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Nem kérte senki, nem is ellenőrzi az ÁSZ a kamupártokat

2019. január 11. - 19:37

 

Évek óta ismételgetjük, hogy a parlamenti választások idején, a kampányfinanszírozás rendszerének hiányosságait kihasználva rosszhiszemű kamupártok milliárdokat tesznek zsebre. - írja a k.blog.hu.

Illusztráció: hirorigo.net

A jogalkotó ugyan időről időre finomít a szabályozáson, de a végleges megoldást, vagyis a kampányköltések nyilvánosságát és szorosabb ellenőrzését máig nem teremtette meg. Az áprilisi választások előtt arra kértünk titeket, tegyetek a tömeges aláíráshamisítás ellen. Az állampolgárok számos esetben tettek feljelentést és a választásokon is jól vizsgáztak, hiszen a csaló pártokra gyakorlatilag senki sem szavazott. Az államot és a politika szereplőit azonban, mintha nem zavarná, hogy elfolyik a pénz - erre pedig egy újabb, szomorú bizonyítékot találtunk: az ÁSZ nem fogja ellenőrizni a gazdálkodásukat. 

Idén tavasszal a Kincstár a 23 listát állító pártnak 5,6 milliárd Ft támogatást folyósított a közösből. 16 párt nem érte el az 1%-ot, közülük 13-an pedig nem is fizették vissza a mindösszesen 2,15 milliárd forintos kampánytámogatást.Ennél azonban többet nyúltak le a csalók, hiszen további adatigényléseink nyomán az is kiderült, hogy 231 millióval tartoznak a szintén döntően kamupártokhoz tartozó egyéni jelöltek is. Sajnos az állami szervek nem túl közlékenyek, maguktól nem közlik a tartozások adatait, a hivatalos Közlönyben közzétett, nyúlfarknyi beszámolók pedig fügefalevélnek sem jók.

Amikor az összes kampányfinanszírozási elszámolást kértük, a Kincstár egymillió forintot kért érte, amit nem volt módunkban kifizetni (4 évvel ezelőtt egy pert követően végül megkaptuk ingyen az adatokat). Van tehát összesen majd 2,5 milliárd forint, amit elvileg a Kincstár és a NAV igyekszik behajtani, de erről a nyilvánosság alig tud. A jogi útra terelt, lebukott kamupártozók ügyeiről is igen lassan szivárognak információk - itt nyilatkoztunk róla:

Mi is állampolgárok vagyunk, nem nyomozóhatóság, így a legtöbb, amit megtehetünk, hogy a nyilvánosság erejével nyomást gyakoroljunk. Ezért tettük közzé a tartozó egyéni képviselők, az egymillió forintos támogatást nem visszafizetők listáját. Legutóbb annak kérdeztünk utána, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrizni fogja-e az 1% alatti eredményt elért kamupártokat, mivel ezt a törvény nem teszi kötelezővé, hanem más jelöltek és jelölő szervezetek kérésére néznek csak rájuk. Az eredmény kiábrándító.

A kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló 2013. évi LXXXVII. törvény 9.§ szerint: "(2) A választásra fordított állami és a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvényben meghatározott más pénzeszközök felhasználását az Állami Számvevőszék a választást követő egy éven belül az országgyűlési képviselethez jutott jelöltek és jelölő szervezetek tekintetében hivatalból, egyéb jelöltek és jelölő szervezetek tekintetében más jelölt vagy jelölő szervezet kérelmére ellenőrzi. (3) A (2) bekezdés szerinti ellenőrzés iránti kérelmet az országgyűlési képviselők választását követő 3 hónapon belül lehet benyújtani. A kérelemhez bizonyítási indítványt kell csatolni.” A törvény 2017. november 24-től hatályos 8/C.§ (2a) bekezdése szerint továbbá: „Az Állami Számvevőszék az országgyűlési képviselők általános választását követő egy éven belül hivatalból ellenőrzi a támogatás felhasználását azoknál a pártlistát állító pártoknál, amelyek pártlistája a pártlistákra leadott összes érvényes szavazat legalább 1%-át megszerezte.” De mi a helyzet a rendre 1% alatti eredményt elért kamupártok ellenőrzésével?

A fenti jogszabály-módosítás következtében a 2018. évi országgyűlési választások esetében az Állami Számvevőszék tehát hivatalból már nem csak az országgyűlési képviselethez jutott jelölő szervezetek tekintetében, hanem pártlistákra leadott összes érvényes szavazat legalább 1%-át megszerező pártoknál is ellenőrzi a támogatás felhasználását. A módosítás így a Momentumot és a Kétfarkú Kutyapártot érinti, az 1% alatti kamupártokat azonban nem, illetve náluk az ÁSZ más jelölt vagy jelölő szervezet kérelmére végez ellenőrzést, ilyen kérelmet 2018. július 8-ig – lehetett benyújtani, bizonyítási indítvány csatolásával.

Az ÁSZ-tól tegnap kapott válasz alapján azonban az áll: hozzájuk a törvényben meghatározott határidőig nem érkezett az ellenőrzés iránti kérelem. Így a 2,15 milliárdot elnyelő 14 kamupárt (szemben a keményen megdolgozott ellenzéki pártokkal) ellenőrzés nélkül marad. Szomorú, hogy egyetlen jelöltnek vagy jelölő szervezetnek sem jutott eszébe kérni az ÁSZ-t a kamupártok ellenőrzésére, és legalábbis érdekes, miért nem töri magát a jogalkotó, hogy ezeket a csalókat még egy potenciális akadály elé állítsa - ehelyett kiskaput nyit nekik. A felelősség itt tehát nem az ÁSZ-é, hanem a magyar politikumé. Ha a törvénybe az 1%-os eredmény helyett az országos lista állítása került volna korlátként, úgy most a kamupártok egy ÁSZ-ellenőrzés elé is néznének, ami azonban így elmarad. Senkit nem zavar, hogy ellopják a közpénzt?

 k.blog.hu


 

h i r d e t é s