h i r d e t é s

Nem mondja meg Szijjártó, hány sportolónak és vállalkozónak adtak diplomata útlevelet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem mondja meg Szijjártó, hány sportolónak és vállalkozónak adtak diplomata útlevelet

2020. június 03. - 20:14

 

A külügy szerint az útleveleket nem foglalkozás szerint kategorizálják. Dzsudzsáknál mégis csapatkapitányi múltjára hivatkoztak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dzsudzsák Balás labdarúgó - Forrás: Origo.hu

Csak nemrég derült ki, hogy a Tiltott Csíki Sört gyártó székelyföldi cég vezetője, az Amerikában korábban embercsempészettel vádolt Lénárd András tavaly diplomata útlevelet kapott.

De a koronavírus-járvány kellett ahhoz is, hogy a közvélemény értesüljön Dzsudzsák Balázs, a futballválogatott csapatkapitányának hasonló útleveléről – Dzsudzsák ugyanis ilyen okmánnyal, magyar diplomata útlevéllel jött haza a vírus miatt lezárt Egyesült Arab Emírségekből.

A két ügy miatt a jobbikos Brenner Koloman szerette volna megtudni:

  • a két érintett milyen jogcímen és okkal, milyen szerv előterjesztésére kapott diplomata papírokat?
  • összesen hány sportoló, üzleti szereplő járhat-kelhet magyar külügyi okmányokkal a világban, és ők miért, milyen jogcímen kaptak ilyen felhatalmazást?

Brenner Koloman szerint ezt már csak azért is fontos lenne tudni, mert mind a magyar futball, mind a gazdaságélénkítő csomagokon keresztül a határon túli magyar érdekeltségű vállalkozások jelentős mennyiségű közpénz-támogatásban részesülnek.

A Szijjártó Péter külügyminiszternek címzett kérdésekre Magyar Levente államtitkár válaszolt, összesen két mondatban intézve el a felvetéseket. 

A diplomata útlevelekkel kapcsolatban a KKM minden esetben a törvényi előírásoknak megfelelően jár el. A diplomata útlevelek kapcsán foglalkozás szerinti kategorizálás nem létezik.

A karanténból is kiutat jelentett

Utóbbi mondat két jelentéssel is bírhat, bár egyik sem igazán válasz Brenner kérdésére: 1. nincs speciális, sportolóknak vagy vállalkozóknak kiadott külügyes okmány, mindenki egy típust kap, vagy 2. hogy a külügy nem foglalkozás alapján tartja számon, kinek adott ilyen útlevelet. Dzsudzsák diplomata felhatalmazását viszont azzal magyarázták az Index kérdésére, hogy ő a válogatott kapitánya, azaz mégis számon tartják a foglalkozását. Dzsudzsák mellesleg nem csak az Emírségekből, de az itthon elrendelt karanténból is kijutott – a sportoló a házi karantén 12. napján már kint kávézgatott a szabadban.

Két kézzel szórják a diplomata papírokat

A Népszava tavaly szeptemberben számolt be róla, hogy a Külügyminisztérium 2010 óta közel 17 ezer diplomata útlevelet adott ki – jóval többet, mint amire hivatalosan szükség lenne – és ez a szám azóta nőhetett is.

A KKM közérdekű adatigénylésükre azt is elárulta, hogy évente átlagosan 1200-1600 ember kap új diplomata-útlevelet. Ugyan a jogszabály pontosan meghatározza, hogy milyen állami tisztségek után jár diplomatavízum, itt is van olyan gumiparagrafus aminek köszönhetően lényegében annak adhat a kormány ilyen útlevelet, akinek akar. Így az éppen diplomáciai kiküldetésben lévő személy is kaphat ilyen útlevelet, illetve „rendkívül indokolt esetben” szakminiszteri javaslatra a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezheti a diplomata-útlevél kiadását. Feltehetőleg ez a passzus alapján juthatott ilyen útlevélhez Habony Árpád is.

Azt viszont – jogszabályi tiltásra hivatkozva – a külügyminisztérium nem árulta el, hogy kik és mi alapján kaptak diplomata útlevelet. Ezt korábban perek árán sem volt hajlandó elárulni az Orbán-kormány. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s