h i r d e t é s

Nem sok értelme volt az iskolafertőtlenítéseknek, a koronavírus inkább a levegőben terjed

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem sok értelme volt az iskolafertőtlenítéseknek, a koronavírus inkább a levegőben terjed

2021. április 08. - 14:12

 

A CDC járványügyi hivatal szerint azt állítja, a SARS-CoV-2 koronavírus túlnyomórészt cseppfertőzéssel vagy aeroszolokon keresztül, tehát a levegőben terjed, általában köhögés, tüsszentés vagy egymáshoz közeli beszélgetés útján, ezért olyan alacsony az esélye a felületi fertőzéseknek, hogy nyugodtan fel lehet hagyni a tárgyak állandó fertőtlenítésével.

Fertőtlenítés egy iskolában - Forrás: MTI

Noha a koronavírus-járvány kitörésekor még gumikesztyűt ajánlottak vásárláshoz, illetve úgy gondolták, a tárgyak rendszeres fertőtlenítésével megelőzhető a fertőzés, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) most változtatott ezeken az ajánlásokon.

A szervezet a legfrissebb kutatási eredményekre hivatkozva azt állítja, a SARS-CoV-2 koronavírus túlnyomórészt cseppfertőzéssel vagy aeroszolokon keresztül, tehát a levegőben terjed, általában köhögés, tüsszentés vagy egymáshoz közeli beszélgetés útján, ezért olyan alacsony az esélye a felületi fertőzéseknek, hogy nyugodtan fel lehet hagyni a tárgyak állandó fertőtlenítésével – írja Qubit.

Az elmúlt hónapokban több kutatás bizonyította, hogy a felületi fertőzésektől való kezdeti félelmet inkább a túlzott óvatosság fűtötte: annak az esélye, hogy valaki egy vírusrészecskéket tartalmazó felülethez érve, majd azzal a kézzel a légutak felé nyúlva megfertőződik, kevesebb mint 0,05 százalék, de aki betartja az ajánlott intézkedéseket (helyes maszkviselés, távolságtartás beszélgetés közben, alapos és rendszeres kézmosás), az ilyen úton gyakorlatilag nem tudja elkapni a fertőzést.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne mossunk kezet továbbra is vagy ne takarítsunk, de a tárgyak és felületek kényszeres tisztítása nemcsak hamis biztonságérzetet adhat az embereknek, de eltereli a figyelmet a lényeges intézkedések elől, "intézményi szinten pedig feleslegesen vesz el rengeteg időt, energiát és forrásokat például a szellőzés vagy a levegőtisztítás fejlesztése elől – például iskolákban vagy a tömegközlekedésben" – véli Linsey Marr, a Virginiai Műszaki Egyetem mérnöke, aki a levegőben fertőző vírusok terjedését kutatja.

Ehhez képest több száz intézmény – óvodák és általános iskolák – vírusmentesítését hajtották végre a húsvéti szünetben. Ennek során elsősorban alkoholos fertőtlenítőszereket, illetve szükség esetén ózongenerátort használtak – írja a koronavirus.gov.hu.

A kutatók után tehát most már a közegészségügyi szervezetek is kezdik azt az üzenetet közvetíteni, hogy elsősorban az emberről emberre terjedő közvetlen fertőzésektől kell félni, és felesleges aránytalanul nagy erőfeszítést tenni a felületek tisztítására, fertőtlenítésére. Ettől függetlenül persze nem lehet kizárni a felületi fertőzés lehetőségét, de a törölgetés helyett sokkal több értelme van az alapos kézmosásnak (útközben a kézfertőtlenítésnek), a helyes maszkviselésnek és a közösségi távolságtartásnak (beszélgetések esetén különösen), míg az intézményekben a szellőztető és légtisztító rendszerek fejlesztésének – írja a lap.

Több értelme volna tehát, ha a közoktatási intézményeket csak akkor nyitnák meg, miután kialakult a pedagógusok védettsége. Erről fogalmazott meg egy petíciót több száz diák is, amelyben arról írnak, nem szabad elhamarkodott lépést tenni, amennyiben viszont a kormány mégis bevezeti a kötelező jelenléti oktatást április 19-től, akkor arra kérnek minden középiskolást, hogy ne menjen iskolába, a tanárokat pedig arra, hogy online folytassák a tanítást. (nlc.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s