h i r d e t é s

Nem tetszik a németországi Lenin-szobor a Fidesznek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem tetszik a németországi Lenin-szobor a Fidesznek

2020. július 17. - 11:53

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője tegnap a Kossuth rádióban adott nem tetszésének hangot.

Lenin szobor avatása Gelsenkirchenben - Forrás: moszkvater.com

A Ruhr-vidék ismert városának, Gelsenkirchennek vannak régi szénbányái, első ligás futball csapata, a Schalke 04, és mostantól már saját Lenin szobra is. 

A vitatott emlékművet a mindössze pár száz tagot számláló, még Gelsenkirchenben is csak 0,2 százalékos támogatottsággal bíró, ám állítólag magánadományokból anyagilag nagyon jól álló marxista- leninista párt (MLPD) állíttatja a tulajdonában lévő területen. A párt székháza előtt álló 2,5 méter magas, még 1957-ben Csehszlovákiában öntött, majd a rendszerváltásig egy gyár előtt álló, most pedig az interneten elárverezett szobrot már márciusban le akarták leplezni, ám akkor ezt a koronavírus-járvány megakadályozta. - írja a moszkvater.com

"Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság (EB) mélyen hallgat a németországi Lenin-szobor-avatásról, miközben Közép-Európa esetén sokkal kisebb horderejű ügyekben is megszólal."

Bocskor Andrea hozzátette: az üggyel kapcsolatban a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja levelet írt az EB-nek. Közölték, furcsának gondolják, hogy Magyarországgal szemben jogállami kritikát fogalmaz meg az EU, miközben Németországban a jogállamiságot lábbal tipró Vlagyimir Iljics Lenin szobrát avatják fel. Elsősorban azt várják, hogy az EB nyilatkozzon az eseményről – hangsúlyozta a fideszes politikus.