h i r d e t é s

Nem tiszta, mik a céljai a Fidesznek a néppárttal kapcsolatban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem tiszta, mik a céljai a Fidesznek a néppárttal kapcsolatban

2019. március 20. - 08:24

 

Némileg elbizonytalanító a magyar kormánynak nevezett csürhe magatartása az Európai Néppárttal szemben. Azt gondolná az ember, hogy akinek mint Orbánnak olyan fontos a Moszkvával való jó kapcsolat, nem kockáztatná parkoló pályára állítani magát az Európai Parlamenten belül.

Forrás: PestiSrácok

Már csak azért sem, mert Magyarország az unión belüli mozgástér hiányában nem bír túl sok jelentőséggel Putyin számára. Hiszen e nélkül hogyan tudná gyengíteni az Uniót, amiben Vologya oly nagyon szeretné befolyását kiterjeszteni.

És bár Orbán látszólag igyekszik minden feltételt teljesíteni, hogy eljárja a Canossát, megbánása nem sokakat győzött meg. És nemcsak a magyar ellenzékről kell beszélnünk.

„Mintha könyörögne a Fidesz, hogy zárják ki a Néppártból”

A mai nap folyamán döntenek a Fidesz további sorsáról a néppárti választmányi gyűlésen. A tét nem kicsi, több tagpárt fenyegetőzik azzal, hogy kiválnak a pártcsaládból, ha a Fidesz bent marad.

Ezzel pedig nemcsak parlamenti többségét veszítheti el az EP konzervatív szárnya.

A szerda délutáni tanácskozásra Orbán Viktor is elutazik, hogy személyesen védje meg álláspontját. A Reuters szerint azonban elképzelhető, hogy nem a maradás mellett fog érvelni. A hírügynökség összefoglalójában megszólaltatta Andreas Nick CDU-s politikust, aki szerint minden jel arra mutat, hogy a Fidesz szakításra játszik.

„Olyan, mintha könyörögnének azért, hogy kizárják őket” – mondta a német szövetségi parlament képviselője.

A Bundestag külügyi bizottságának tagja, a pártszövetség Magyarország-megbízottja elmesélte azt az esetet is, amikor védelmébe vette a CEU-t, mire egy magyar tisztségviselő megkérdezte tőle, hogy „ő is pénzt kap-e ezért Soros Györgytől”.

„Megmutattam neki, merre van a kijárat” – zárta rövidre a vitát Andreas Nick.

A német képviselő egyébként korábban a hvg.hu-nak azt nyilatkozta: a német kereszténydemokraták nem vehetik tovább védelmükbe a Fideszt, elmentünk a végsőkig, de egyértelmű, hogy Orbán már nem akar kompromisszumokat kötni. /hvg/

Pontosan felmérte a néppárt is, hogy a magyar minisztereelnök a szélsőjobb felé kacsintgatva taktikázik. Veszélyes játék. Neki mégis megéri. Különös, hogy ez a szélsőjobb továbbra is Putyin kezére játszik. Feltűnő kompatibilitás két, látszólag ellentétes politikai szélsőség közt.


 

h i r d e t é s