h i r d e t é s

Nem változtatott a magyar adósbesoroláson az S&P

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem változtatott a magyar adósbesoroláson az S&P

2021. augusztus 14. - 06:07

A magyar államadósság minősítése BBB/A-2 szintű, továbbra is stabil kilátással. 

A kép illusztráció! - Forrás: Bangkok Herald

Nem változtatott Magyarország adósbesorolásán és annak kilátásán sem a Standard and Poor's pénteken megjelent döntése szerint. A jövő áprilisi parlamenti választásokat és azok fiskális politikára gyakorolt következményeit már most árgus szemmel figyelik a hitelminősítőnél. - írja a Portfolio

Az adósbesoroláshoz rendelt stabil kilátás a hitelminősítő azon várakozására épül, hogy 2021-ben a magyar gazdaság erőteljes fellendülést produkál, a költségvetési-, gazdasági- és külső teljesítményt támogatják az uniós pénzek, amelyeket ugyanakkor jelenleg Brüsszel felfüggesztett.

A nyitott és versenyképes gazdasággal rendelkező ország hitelminősítését a szilárd növekedési teljesítmény és az erős külső mérleg támogatja. Tartós korlátként van azonban jelen a fékek és ellensúlyok rendszerének gyengesége, a viszonylag magas államadósságráta és a mérsékelt vagyoni szint. Számításai abból indulnak ki, hogy Magyarország megkapja az EU-forrásokat, ami csökkenti az állam hitelfelvételi igényét és javítják a jegybank nemzetközi tartalékait. Az elmúlt hónapok vitái azonban kockázatot jelentenek az időbeni folyósítás kapcsán.

Az S&P közgazdászai úgy értékelik, hogy a hatékony vakcinázási program (külön megemlítik a Szputnyik és Sinopharm vakcinák alkalmazását) és a gazdasági életet is sok tekintetben korlátozó intézkedések gyors feloldása az év elején a vártnál jobban segítette a növekedés gyorsulását. Az előzetes adatok a második negyedévre nagyon erőteljes növekedést vetítenek előre. Amennyiben nem tör előre ismét a járvány, akkor 6,1% lehet a reál-GDP növekedése.

ENNEK KÖVETKEZTÉBEN A GDP MÁR 2021-BEN ELÉRHETI A JÁRVÁNY ELŐTTI SZINTET - JÓSOLJÁK.

A magyar növekedést segíti az EU gazdaságának kilábalása is, de lényeges hajtóerő a fiskális politika: megnövelt jövedelemtranszferek, adókedvezmények, szociális kiadási programok. Ezek mind növelik a rendelkezésre álló jövedelmet és ezáltal a fogyasztást. Eközben a vállalatok további adócsökkentésekre számíthatnak, élvezhetik a meghosszabbított hitel és garanciaprogramok előnyeit és a beruházások ösztönzését.

MINDEZEK AZ INTÉZKEDÉSEK UGYANAKKOR BEFOLYÁSOLJÁK A KÖLTSÉGVETÉS POZÍCIÓJÁT - MUTATNAK RÁ.

Várakozások

A hitelminősítő közleményéből kiderül, hogy a válság utáni kilábalás gyors lesz Magyarországon, ugyanis az idei évre 6,1%-os, míg jövőre 5,3%-os GDP-növekedést várnak. A növekedést támogathatja az oltási kampány, valamint a költségvetési ösztönzés.

2021-ben 7,5%-os költségvetési hiányt prognosztizálnak, ami jövőre 6%-ra csökkenhet. Az államháztartás nettó adóssága a GDP arányában az idei év végére 73% lehet, ami 2014 óta a legmagasabb szint - jegyzik meg.

2023-RA MÁR 3,5%-OS GDP-ARÁNYOS DEFICITET VÁRNAK, UGYANIS AZZAL SZÁMOLNAK, HOGY A KORMÁNY 2022 UTÁN MEGKEZDI A FISKÁLIS KONSZOLIDÁCIÓT.

Úgy gondolják, hogy a magyar kormány tartani fogja magát az uniós fiskális szabályokhoz, amelyeket egyébként 2023-ra EU-szerte visszaállítanak a mostani felállás szerint.

A monetáris politika tekintetében további szigorítást várnak az MNB-től, mivel az infláció már meghaladja a jegybank tűréshatárát. A következő hónapokban várható monetáris szigorítás ellenére a reálkamatok valószínűleg jócskán negatívak maradnak - vetítik előre.

Az S&P szakembereit is foglalkoztatja a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti vita a helyreállítási terv feltételeiről, amely szerintük veszélyezteti a gazdaság fellendítését segítő uniós források időben történő folyósítását, azonban arra számítanak, hogy a jövő áprilisi parlamenti választások megnyugvást hozhatnak, a költségvetési konszolidáció folyamata pedig felgyorsulhat, a gazdasági növekedés pedig lassul.

Kilátások

A növekedést támogató költségvetési politika folytatódik 2022-ben is, ezáltal erős lehet a következő év GDP-növekedése is, azonban ezt követően a középtávú növekedés valahol 3% körül lehet a hitelminősítő várakozása szerint. Határozott politikai lépések hiányában ugyanis a gazdaság hosszú távú növekedési képességét strukturális kihívások korlátozzák majd:

  • Az állami szféra dominanciája több szektorban.
  • Alacsony produktivitás, főleg a magyar kkv-k körében.
  • Öregedő és csökkenő népesség.
  • Krónikus készséghiány.

Mindezen túl a munkaerőhiány a bérek folyamatos és gyors növekedését feltételezi, ami hosszú távon veszélyezteti a gazdaság versenyképességét, különösen a tartósan alacsony termelékenység mellett.

Negatív kockázatok

A hitelminősítő szokás szerint kitér arra is, hogy melyek azok a kockázatok, melyek bekövetkezésekor leminősítené Magyarországot:

  1. ha a 2022 áprilisi választások után is magas marad a költségvetés hiánya és gyengül az ország külső pozíciója,
  2. az uniós források jelentős késése rontja a gazdasági kilátásokat, ami a költségvetési deficit és az adósságteher emelkedésével járna együtt, és egyúttal több külső adósságot kellene kibocsátania az országnak,
  3. a leminősítési nyomás akkor is növekedhet, ha a jegybank jelentősen eltérne a szabadon lebegő árfolyampolitikától és erőteljesebben avatkozna be a devizapiacon.

Így lehet még felminősítés

Azt is részletezi az S&P, hogy mikor minősítheti fel Magyarországot:

  1. Ha felülteljesíti GDP-növekedésben a hasonló fejlettségű országokat, a gazdaság túlhevülése és a külső egyensúlyhiány fellépése nélkül. Egy ilyen forgatókönyvben feltehetően jelentkezne az uniós források erőteljes felhasználása, ami támogatná a külső eladósodottság csökkenését.
  2. Abban az esetben is felminősítés jöhet, amennyiben a kormány a vártnál gyorsabban hajtja végre a fiskális konszolidációt.