h i r d e t é s

Nepperszótár

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Nepperszótár

2019. december 03. - 13:38

 

Vannak a hirdetéseknek visszatérő szófordulatai, melyekkel a nepperek próbálnak vágyat kelteni a leendő vásárlóban. - írja a totalcar.hu.

Illusztráció: automotorhu Fotó: Berán Dániel

Ezek a szófordulatok, leírások, jellemzések aztán, mint a divat, egyre több helyen megjelennek, majd elmúlnak, később nevetségesé is válnak. Ki ne emlékezne az öreg orvos házaspár autójára Svájcból a 90-es években? Volt, aki kicsit lemaradt, és tíz év múlva is így hirdette a visszatekert órás, csoffatag autóit, de már a legnaivabb vásárlók is nevettek rajta.

A veterán értékesítésnek is megvan a sajátos nyelvezete, nem árt tudni mit jelentenek bizonyos kifejezések. Kezdjük ezekkel:

Első rész

Fellelt állapot: megtaláltam, vagy megvettem, de annyira szét van rohadva, hogy eszembe sincs belefogni, inkább rásózom egy balekra.

Törődést igényel: semmije nem jó, semmi nem működik rajta, ezek egy része nem is lesz soha jó. Megvetted, hát így jártál.

Kis ráfordítással OT vizsgára vihető: gondoljon egy nagyon nagy összegre. Szorozza meg hárommal, és ha ez rendelkezésére áll, akkor már csak egy mesterembert kell keresni, aki megcsinálja és levizsgáztatja. Soha nem lesz kész.

Nagyon jó felújítási alap: csak mazohistáknak ajánlom, illetve aki legalább két egymást követő héten nyert a lottón ötöst.

Különleges és ritka autó: a szomszédnak nem volt.

Egyedi modell: nincs hozzá alkatrész.

Csak növekszik az értéke: most nulla, száz év múlva talán egy lesz, de a vételi ár felét soha nem fogja megközelíteni sem.

Típustiszta: nem szerelt rá senki Zaporozsec lámpát, de azért Lada alkatrész van benne bőven.

Első tulajdonostól: nem kinyomozható, elveszett minden dokumentum, természetesen nepper árulja.

Erről a speciális területről navigáljunk az általános hirdetések felé. Itt már nem lehet nagyon ködölni, ehhez már mindenki ért, itt igazán ütős szövegek kellenek, hogy felfigyeljenek a hirdetésre. Hülyeségben itt sincs hiány:

Korának megfelelő állapot: nesze semmi, fogd meg jól. Szépnek véletlenül sem nevezhető, de egyszer láttam még csúnyábbat.

Garantált kilométer: nem lenyomozható, okosan óráztuk meg a haverral.

Nem mindenáron eladó: én is látom, hogy magától szétdől, kérem, ne alázzanak tovább.

Nem dohányzó: sok pénzt költöttem a belső takarításra, kozmetikára.

Hölgy tulajdonostól: kötelező odaírni, semmit nem jelent, esetleg egy szétgyalázott kuplungot.

Garázsban tartott: meglepő módon kívülről alig látszik rajta a rozsda.

Motorikusan kiváló: új akksival elindul.

Felújított motor: a szelepfedél tömítés majdnem új, vagy pasztázva van.

Jéghideg klíma: talán hidegebbet fúj, mint a külső hőmérséklet, de nem biztos.

A klíma működik, csak elengedte a gázt: persze mert hiányos vagy rossz. Ha csak ennyi lenne, mindenki feltöltené és úgy árulná.

Kihasználatlanság miatt eladó: mi már nem merjük használni, mert bármikor széteshet

A harmadik csoport a kedvencem. A nepper ki akarja magát emelni a tömegből, hangsúlyozva, hogy ő nem nepper, hanem tisztességes eladó, esetleg magánszemély.

Tesztpilóták kíméljenek: fele annyit tud az autó, mint kellene neki, de azt sem mindig.

Sógor, koma, főnök, haver mellőzzön: én is így beszélek, és a két dudás egy csárda nem kellemes.

Hol az alja, mennyi a vége kérdést mellőzzük: gyere el, és rádmelegítem.

Telefonban alkudozók kíméljenek: ha eljössz, rád sózom árában.

Csak komoly érdeklődők hívjanak: komolytanoknak, telefonban nevetgélőknek, stand up comedyseknek nem eladó, hiába fizetnek dupla annyit. Viccelődve ne fizessen senki.

Csak gyűjtőknek eladó: meg annak, aki kifizeti az árát, de ezt normális ember nem veszi meg.

Álmodozók, csodát várók kíméljenek: az autó annyira cudar állapotban van, hogy elájulsz, ha megnézed.

Nézzük akkor meg a hirdetést és az értelmezést. A képzeletbeli autó legyen egy képen jól kinéző youngtimer:

Egygazdás, nagyon különleges autó ritkaság eladó. Fellelt állapotban, azonban kis ráfordítással pár év múlva OT vizsgára vihető. Különleges és ritka modell, ennek már csak növekszik az értéke, külföldön sem olcsóbb. Garantált kilométerrel, motorikusan kiváló, idő hiányában nem tudok vele foglalkozni, nem szeretném, ha tönkremenne. Az autó 30 éves, álmodozók, csodát várók, új autót keresők kíméljenek!

Mit jelent ez a hirdetés? Pontosan ezt:

Korábbi tulajdonosai nem kinyomozhatók, de nagyon ritka autó, az alkatrészes haverom még nem is hallott ilyenről, nincs is hozzá semmi. Ahogy megnéztem, világossá vált, hogy nem fogok vele foglalkozni, mert nagyon odavan, de ha valaki mazochista milliomos, nagy energia és pénz árán OT vizsgáztathatja. A nevét nem tudtam pontosan leírni, így a kereső egyet sem talált a mobilén. A futásteljesítménye teljesen bizonytalan és ellenőrizhetetlen, állapotát tekintve bármikor szétdől álló helyzetben. Tudom, hogy egy igazi rom, nem kell, hogy elmondja ön is.

Második rész

Az első rész még mindig aktuális. Ez a divat nehezen fordul, a piac szereplői is változnak. Menő nepper már rég nem használja azokat a fordulatokat, amikkel öt-hat éve még rá lehetett melegíteni a portékát a gyanútlan érdeklődőre. Az idős svájci úr, svájci orvos autója már nem eladható, új duma kell.

De a lényeg nem változott, nagyon szakszerűnek és őszintének kell láttatnunk magunkat, az eladás garantált. Hiába minden, megírtuk már korábban, hogyan kell eladni az autót, mégis buta, rosszul feladott hirdetésektől hemzseg a net. Aki nem bírja megfogalmazni élesben a hirdetés szövegét, írjon piszkozatot, és elemezze a mondatokat, hogy az adott mondattal mit akart kifejezni. Megvan-e az alany és az állítmány, vannak-e írásjelek, van-e a mondatnak eleje és vége. Azon még gondolkozom és külső segítséget is bevontam, hogy megfejtsem, miért szokás NAGY BETŰKKEL ismét felsorolni a megjegyzésekben az autó extráit. Valaki azt gondolja, ha kétszer írja le, hátul is lesz elektromos ablakemelő a kurblis helyett?

A szakszerűség nagyon fontos. Egyesek annyira szakszerűek szeretnének lenni, hogy még az elírás és tévedés jogát is fenntartják. A felesleges mondatok netovábbja. A hirdetőnek felelősséget kell vállalni a hirdetés szövegéért, és ha az eltéréseket nem tisztázzák az adásvételi szerződésen, a későbbiekben felelősségre vonható a valótlan állításokért, nem létező tempomatért és ülésfűtésért.

Hasonló a helyzet az alapvető szavatossági jogokról való lemondatással. Lehet, hogy nem szeretnének vállalni, de ha baj lesz, ez a mondat a hirdetésben nem mentesíti őket.

Nézzük az újabban megjelenő standard szövegeket.

Koppanásmentes futómű: Nyilvánvalóan a nem lógó, azaz kopogásmentes futóműre gondol. Tehát arról van szó, hogy nem akarja megölni a vásárlót a kopott, kiszakadás határán lévő gömbfejekkel. Ez korrekt, de még korrektebb lenne, ha műszaki hibás autót - lógó futóművel - nem árulnánk, ahogy bármi mást sem adunk el hibásan hibátlanként.

Hibakódmentes motor: A hibakódmentesség a motor jelzős szerkezete lett. Ez megint egy nesze semmi, fogd meg jól, mert ki és mikor olvasta ki, és mikor volt hibakódmentes? Nem jelent semmit, de szakszerű. Biztos egy állapotfelmérő lap is csatolva van hozzá. (Nincs.)

Makulátlan: A szó különböző írásmódokkal szerepelhet, a betűk felcserélhetők, sőt hozzá is tehető, így lesz az autó makuláltlan. A közös, hogy aki leírja, nem igazán tudja, mit jelent. 

Patika: A makulátlan bővített szinonimája, csak általában jobban sikerül leírni. Az autó nem roncs, hanem patika. Eredetileg a tisztaságra utalt, de a szleng kibővült, már az ocsmány, koszos autó is patika, ha egy kicsit jobb, mint a szomszéd bontószökevénye.

Csalódásmentes: Lehet az autó is, a vétel is: nagy ütőkártya, mert csalódni senki sem szeretne, pedig fog. Valami miatt biztos.

Kategóriaváltás miatt eladó: Inkább egy olyan kategóriát szeretnék, ami nem pénznyelő és megbízható.

A képek magukért beszélnek: Akár igaz is lehetne, ha nem bemozdult mobillal, ellenfényben lennének fotózva, ugyanis akkor látszana a szétdőlt küszöb és a szeles Balaton hullámosságú ajtó.

Garantált kilométer: Ez mindig igaz, csak nem lehet tudni, mennyi a garantált, és vajon ki garantálja? Általában sajnos nem annyi.

Elnyűhetetlen legenda: Eladó ez az elnyűhetetlen legenda, általában 90 lóerős VW tdi motor, vagy W124-es Mercedes, és igaz is: már nagyon sokan próbálták elnyűni, látszik is rajta. De ebből is megpróbálunk előnyt kovácsolni.

Sosem hagyott cserben: Ez a minimum a 21. században. Mintha azt írná a feleség a férjéről, hogy nagyon megbízható, még soha nem próbálta megölni.

Jellemző még az érzelmi húrok pengetése. Nagyon sokat gondolkodtam, de áruba bocsátom a kedvencemet. Ez az ami senkit sem érdekel. Mindenki olcsón akar jó autót venni, az egyéni szociális háttér nem lényeges.

Óriási trükk még a felnimániások hirdetései, akik az autóra az autó értékével szinte megegyező felnit raknak, gyönyörű fotókat készítenek, mindenki remegve nyitja meg a hirdetést ahol - jó esetben - elolvashatja, hogy az autó a gyári lemezfelnikkel ennyi, a képen a felni nem eladó. Tehát olyat ábrázolunk, ami nincs. A társkereső képen a szép cici csak photoshop, valójában nincs és nem is lesz.

A folyamat, a nepperszleng elterjedése is érdekes, valószínűleg valaki alkalmazza, és a kollégák átveszik. Nyilván ők is olvassák a hirdetéseket, ahogy a magánszemélyek is, megtetszik nekik a menő duma és alkalmazzák. Ez aztán futótűzként terjed, minden tizedik használt, de pár éves autó hibakódmentes lett. A kicsit régebbieknek meg koppanásmentes lett a futóműve. Még ha árkot ugrunk, akkor is.

totalcar.hu


 

h i r d e t é s