h i r d e t é s

Nézzen fel, mert ilyet utoljára a neandervölgyiek láthattak!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nézzen fel, mert ilyet utoljára a neandervölgyiek láthattak!

2022. december 30. - 15:06

Ötvenezer éve nem volt hasonlóra példa. 

Forrás: Twitter/ Michael Jäger

Csillagászati szempontból rendkívül izgalmasan indul 2023, az év első felében ugyanis egy olyan üstököst láthatunk majd akár szabad szemmel is, mely több tízezer évente tesz meg egy Nap körüli pályát.

Közel egy éve már, hogy a Zwicky Tranziens Létesítmény csillagászai felfedeztek egy üstököst egy széles látómezejű felmérő kamera segítségével, mely a becslések szerint 50 ezer évente egyszer tesz meg egy Nap körüli pályát. Mindez azt jelenti, hogy utoljára az őskőkorszakban, vagy más néven paleolitikumban élők, azaz a neandervölgyi emberek láthattak az üstököst.

A „C/2022 E3 (ZTF)” névre keresztelt égitest jelenleg túl halvány ahhoz, hogy távcső nélkül látható legyen, valamikor 2023. január végén, február elején azonban már szabad szemmel is kiszúrható lesz – írja az IFL Science.

Az üstökös jelenleg a perihéliumhoz, azaz pályájának azon pontjához közeledik, amikor a legközelebb lesz a naphoz – ez január 12-én fog bekövetkezni. A legközelebb a Földhöz – az úgynevezett perigeumban – február 1-jén lesz. Ekkor lesz a legnagyobb valószínűsége arra, hogy szabad szemmel is szemügyre vegye az üstököst, bár meglehet, hogy a látvány nem feltétlenül lesz olyan, mint mondjuk amit a filmekben látott. (Index)