h i r d e t é s

Nincs elég szakember az építőiparban Győrben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nincs elég szakember az építőiparban Győrben

2019. február 07. - 16:22

 

Az építőipari munkaerőhiány miatt egyre gyakoribbak az önkormányzati beruházások csúszásai. - írja a bumm.sk.

Illusztráció: MTI

A győri Zechmeister utca járdáját szeptember elején törték fel kábelfektetés miatt. Azóta a több mint 300 méteres szakaszon csak a kiálló felületek botlásmentesítését végezték el hevenyészett aszfaltozással, a teljes helyreállítás elmaradt.

A csúszás oka az volt, hogy a szerződött vállalkozó nem tudta korábbra vállalni a munkát kapacitáshiány miatt

– nyilatkozta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője a Kisalföldnek.

Hasonló probléma lépett fel a Török Ignác utcában is, ahol az eredeti tervek szerint ősz elejére készült volna el a csatornacsere, valamint az út- és járdafelújítás.

Egy ilyen beruházáshoz stabilan hét-nyolc munkás, valamint egy-egy munkagép és teherautó jelenléte szükséges. Az ott lakók láthatták, hogy a vállalkozó általában ennél kisebb létszámot tudott csak biztosítani

– mondta Máthé-Tóth Péter.

Hasonló a Pusztaszeri utcai anomália is. Nagyjából tavaly ilyenkor tartott egyeztetésen azt a célt tűzték ki a szakemberek, hogy a Pannon-Víz ősz elejére kicserélteti a rossz állapotú szennyvízcsatorna-szakaszokat, amely azonban végül december elejére történt meg. A tél beköszöntével a fejlesztés átcsúszott 2019 tavaszára. A burkolatot így átmenetileg csak murvával tudták helyreállítani.

Nemcsak arról van szó, hogy hiányoznak az építőcégeknél az egyszerű kétkezi munkások. Nagyobb nehézséget jelent, hogy bizonyos, speciális képesítést és rutint igénylő gépekre – mint amilyen egy úthenger vagy egy aszfaltozógép-lánc – nincs elegendő ember

– jegyezte meg Máthé-Tóth Péter.

bumm.sk


 

h i r d e t é s