h i r d e t é s

Nincs megállapodás a bérekről a győri Audinál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nincs megállapodás a bérekről a győri Audinál

2019. január 22. - 10:02

Még mindig nincs megállapodás az idei bérekről a győri Audinál: a cégvezetés legújabb, vasárnap átadott ajánlatát hétfőn ismét elutasította az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) sztrájkbizottsága - írja a Népszava

Sztrájk a győri Audi gyárban - Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Elvárjuk, hogy a munkáltató érdemi ajánlatot tegyen, ne csak a számokat rakosgassa jobbról balra. Az új ajánlat azonban lényegi elmozdulást nem tartalmaz a korábbiakhoz képest, még a megegyezésre való törekvés szándéka sem érződik rajta

- fogalmazott a lap érdeklődésére Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese. Hozzátette: az ajánlat tartalmáról titoktartási kötelezettsége miatt részletesen nem beszélhet.

Múlt pénteken kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak az Audi-dolgozók szakszervezete, amelyen a beosztott dolgozók 100 százaléka részt vett.

A vállalatnál hónapok óta tartanak a bértárgyalások, de eddig nem vezettek eredményre. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy az idén 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg minden dolgozó alapbérét. Emellett szeretnék, ha a cég kompenzálná a dolgozókat a cafeteria változó adózása miatt és évi 787 ezer forintra emelné a cafeteria keretét. További céljuk a dolgozókat motiváló jubileumi bónusz bevezetése, a mozgóbér 4 százalékának alapbérbe történő beépítése. Az Audi viszont két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt korábban, amit múlt szerdán új tartalmi elemekkel egészített ki, de ez is kevésnek bizonyult.

Csalogány György arra a kérdésre, hogy terveznek-e újabb sztrájkot, azt mondta: a kollektív munkaügyi vita során 7 napos egyeztetési kötelezettséget írnak elő a hatályos jogszabályok, ami alatt egyszer, maximum 2 órán keresztül lehet sztrájkolni. A 7 nap ugyanakkor kedden éjfélkor lejár. Hogy lesz-e újabb sztrájk, arról csak azt követően lehet nyilatkozni. Addig tárgyalás útján, az eredeti ajánlatot fenntartva igyekeznek érdemi elmozdulásra rábírni a vállalatvezetést. (portfolio.hu)