fbpx Hegeket és sérüléseket maradéktalanul meggyógyító anyagot fedeztek fel | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hegeket és sérüléseket maradéktalanul meggyógyító anyagot fedeztek fel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hegeket és sérüléseket maradéktalanul meggyógyító anyagot fedeztek fel

2021. július 27. - 15:18

 

Nem csupán sebészeti szempontból fontos az új felfedezés, hiszen a mindennapi életben is hasznát vehetjük majd annak az elasztikus anyagnak, ami képes helyreállítani a mély sérüléseket is.

Gourdie Lab/Virginia Tech

Az alphaCT1 nevű peptidet nagyjából egy évtizede fejlesztette ki a Virginia Tech kutatócsapata azzal a szándékkal, hogy elősegítsék a hegesedési folyamatokat, végül azonban felhagytak az e célú kísérletekkel.

Rob Gourdie professzor és társai nemrégiben újraélesztették a projektet, és megnézték, miként lehetne tökéletesíteni a szóban forgó szerves anyagot. Nagyjából 5 milliméter hosszúságú bőrdarabot kezeltek 49 egészséges önkéntes belső bicepszén, mégpedig úgy, hogy célzott irányú ütést vittek be, melynek hatására véraláfutások keletkeztek.

Ezután különböző gélekkel és kenőcsökkel kezelték a sebet, végül az alphaCT1-et tartalmazó készítményt is bevetették, miközben egy hatástalan kontrollanyagot is felkentek az érintett testrészre.

A huszonkilenc napig tartó gyógyulási periódus alatt állandó fényképezés mellett biopsziát végeztek el, a szövetmintákat időszakosan elemezték. Rájöttek, hogy az alphaCT1-gyel kezelt sebek helyén létrejött kollagén alig egy hónap alatt maradéktalanul visszaállította az eredeti állapotot, a végeredmény pedig úgy nézett ki, mintha érintetlen lett volna a bőr.

Embereken kívül tengerimalacokon és rágcsálókon hasonló javulást észleltek, ami annak a jele, hogy a módszer az emlősöknél ugyanúgy működik, függetlenül attól, éppen melyik fajhoz tartoznak.

Jelenleg a harmadik klinikai kísérletek zajlanak az alphaCT1-gyel, így ha ezek végül sikeresen zárulnak, akkor elképzelhető, hogy a jövőben minden idők leghatékonyabb hegesedés elleni gyógyszerét dobhatják majd piacra. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s