fbpx Szlovák lap: Orbánék megnyitották Magyarország EU-ból való távozásának témáját | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szlovák lap: Orbánék megnyitották Magyarország EU-ból való távozásának témáját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szlovák lap: Orbánék megnyitották Magyarország EU-ból való távozásának témáját

2021. augusztus 27. - 06:49

 

A Deník N szerint a kormányzati kommunikáció ellenére a Huxit nem népszerű Magyarországon.

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A szlovák Denník N arról számol be, hogy a Fidesz több magasrangú politikusa is jelezte, meg kell fontolni Magyarország további bennmaradását az Európai Unióban. Egy befolyásos politológus a kormánybarát médiában arról írt, hogy itt az idő a Huxitről beszélni. Az Unió egy birodalom jellemzőit mutatja, arrogáns, és teljesen egyértelmű, hogy lenézi Közép- és Kelet-Európa országait – ezek a Huxit pártolóinak fő érvei, akik azt állítják, a „globális pénzügyi elitek” meg akarják büntetni Magyarországot, amiért az nem hajlandó engedelmeskedni az utasításaiknak.

A Huxit ugyanakkor nem teljesen új téma Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök időről időre visszatér ahhoz az állításhoz, miszerint el tudja képzelni az EU-n kívüli életet is. Orbán Fidesze eredetileg nem volt euroszkeptikus párt, még ha Orbán már 1999- ben is arról beszélt,

ha nem sikerül belépni az Unióba, az nem lesz tragédia.

A szélsőséges Jobbik színrelépése után azonban a Fidesz nem szorgalmazta az Unióból való kilépés gondolatát, még ha bizonyos esetekben kritizálta is Brüsszelt. A kemény euroszkeptikus álláspontot Magyarországon a Jobbik foglalta el.

A helyzet azonban a 2015-ös menekültválság után megváltozott, amikor a Fidesz gyorsan radikalizálódott és szembeszállt Brüsszellel. A Fidesszel szembeni közös fellépést tervező magyar ellenzék most egyértelműen Európa-párti és már a Jobbik sem szólít fel az Unióból való távozásra, éppen ellenkezőleg: Magyarország uniós ügyészséghez való csatlakozását szorgalmazza, amit a Fidesz elutasít.

A kormányzati kommunikáció ellenére a Huxit nem népszerű Magyarországon. A lakosság 83 százaléka támogatja az ország uniós tagságát és ezen a véleményen van a Fideszre szavazók 79 százaléka is. Győri Gábor, a Policy Solutions elemzője szerint azonban

az uniós tagság magas támogatottsága nem feltétlenül jelenti a Huxit gondolatának sikertelenségét.

„A kormányzati kommunikáció célja, hogy az emberekben a Brüsszelről kialakított képet lassan egy olyan ellenséggé változtassák, amellyel gazdasági okokból ugyan együttműködünk, de ha ez nem lesz összeegyeztethető a kormánypárt érdekeivel, akkor ez az együttműködés befejeződhet.” A politológus úgy véli, nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy a Huxit gondolata reális. (mandiner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s