h i r d e t é s

Kecskemét is kiállt a hazai oktatásért és egészségügyért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kecskemét is kiállt a hazai oktatásért és egészségügyért

2016. április 20. - 15:35
0 komment

 

Egész napos sztrájkba kezdtek a pedagógusok, amihez rengetegen csatlakoztak országszerte, Kecskeméten is. Ez az eddigi legnagyobb közoktatási sztrájk Magyarországon.

A Pedagógus Szakszervezet adatai szerint 24960 tanár sztrájkolt 1185 iskolában, ezért Galló Istvánné, a szervezet elnöke szerint a nagy ellenszél ellenére is sikeres volt a munkabeszüntetés. A sztrájk eredményességét a kormánnyal való tárgyalások döntik el – mondta az érdekvédő. A sztrájkhoz egyébként csatlakozott az Együtt, a DK, az MSZP és az LMP is.

Kecskeméten civilek, szakszervetek és önkormányzati képviselők szolidaritottak a magyar oktatásban és egészséügyben dolgozókkal, a délelőtti időpont ellenére 100-150-en lehettek. A vonulók között ott voltak a kecskeméti Quaestor-károsultak is, akik továbbra sem tudják, hogy mikor és ki fogja nekik visszafizetni jogos jussukat.

A Kormányhivatal előtt felhívták az offshore botrányba keveredett Kerényi János kormánymegbízott figyelmét, hogy jobban tenné, ha adóforintjaival az itt élőket támogatná. Eztán felolvásták a pedagógusok követeléseit:

1. Az állami intézményfenntartó központ átszervezését és feladatainak meghatározását oly módon kell megoldani, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállóságát.

2. Az iskolában pedagógus-munkakörben alkalmazottak gyermekekkel, tanulókkal való közvetlen foglalkozásainak ideje (kötelező óraszám) – fő szabályként – heti huszonkét óra legyen.

3. A köznevelési intézményekben foglalkoztatottak közül azok, akik nem tartoznak a pedagógus életpálya-modell hatálya alá (nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, például dajka, technikai, ügyviteli és más munkakörben foglalkoztatottak) részesüljenek a havi rendszeres, keresetükön felüli többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak, és ki az intézmény fenntartója.

4. Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó keresetkiegészítéssel (minőségi bérpótlék) ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményeket.

A kecskeméti városháza elé érve, a Kossuth-szobornál folytatták követeléseik felolvasását, amelyben arra is kitértek, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata vegye vissza saját kezébe oktatási intézményeit, mert csak akkor lehet megnyugtatóan rendezni az iskolák helyzetét, az itt élő polgárok szeretnék biztos kézben tudni gyermekeik jövőjét.

A figyelemfelhívó séta a megyei könyvtárnál zárult 12 óra után 5 perccel.


 

Kommentek

h i r d e t é s