h i r d e t é s

Beintett az EU Orbánéknak: rengeteg pénzt nem akar kifizetni Brüsszel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Beintett az EU Orbánéknak: rengeteg pénzt nem akar kifizetni Brüsszel

2016. szeptember 30. - 11:19
0 komment

Az Európai Bizottság illetékesei azt közölték a magyar hatóságokkal, hogy ne küldjük ki a bőkezű szállítói előleg rendszerben keletkezett számlákat Brüsszelbe, mert úgysem fogják kifizetni – írja a 24.hu a Portfolio cikke alapján.

Beintett az EU Orbánéknak: rengeteg pénzt nem akar kifizetni Brüsszel

Mi a probléma?

Az Európai Bizottságnak azzal a magyar újítással van gondja, hogy itthon a közbeszerzés után akár az elnyert támogatás 50 százalékát is ki lehet fizetni szállítói előlegként biztosíték (bankgarancia) nélkül, míg az EU többi országában legfeljebb 30 százalékát lehet így megtenni biztosíték megkövetelése esetén is (biztosíték nélkül pedig csak 10 százalékot).

Fontos azonban hozzátenni a portál szerint, hogy ez a 30 százalékos uniós korlát nincs brüsszeli jogszabályban lefektetve, inkább csak a legjobb nemzetközi gyakorlatot jelenti.

Ez tehát olyan korlát, amely fölé nem szívesen merészkedik Brüsszel, azaz nem fizetné ki a hozzá beérkező számlát, mivel aggódik amiatt, hogy a tagállamban nem kellő gondossággal utalták ki a támogatást.

És mivel a 30 százalékos korlát nincs uniós jogszabályokban lefektetve, így  egyfajta hitvitáról van szó (mennyire bízunk meg a nyertes uniós pályázóban, hogy a kiutalt pénzzel hogyan bánik, esetleg “lelép-e vele”), éppen emiatt nehéz igazságot tenni a két álláspont között.
A lényeg azonban az, hogy tudomásuk szerint a Bizottság azt közölte a magyar hatóságokkal: az ilyen bőkezű szállítói előlegként keletkezett számlákat jobb, ha ki sem küldjük, mert úgysem fogják kifizetni.

Már most 200 milliárd forintról lehet szó

Becslésük szerint ez a fajsúlyos vita már most megközelíti a 200 milliárd forintot, és minél tovább pörgetjük itthon a kifizetéseket a mostani jogszabályi keretek mentén, annál nagyobb lesz az az összeg, amelynek az utólagos brüsszeli “behajtása” erősen kérdéses.

Mindez egyelőre azért nem okoz komolyabb gondot a magyar államháztartásnak, mert sokkal kisebb a deficit a korábban tervezettnél, ám az idő ezen a területen is ellenünk dolgozik – jelezte a Portfolio.

24.hu