h i r d e t é s

Mészáros Lőrinc elvesztette rádióját, de nyert is: a GVH már nem lát további média versenyproblémát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mészáros Lőrinc elvesztette rádióját, de nyert is: a GVH már nem lát további média versenyproblémát

2018. február 02. - 12:31

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte Mészáros Lőrincnek a testülethez intézett kérdésére válaszolva, hogy a Konzum Alapkezelő Zrt. felett egyedüli közvetlen irányítást szerezzen - közölte a versenyfelügyelet csütörtökön az MTI-vel.

A GVH engedélyezte Mészáros Lőrinc irányításszerzését a Konzum Alapkezelő Zrt. felett

Mészáros Lőrinc ennek következtében az Opus Nyrt. felett egyedüli közvetett irányítást szerez.

A GVH azt követően foglalkozott a kérdéssel, hogy Mészáros Lőrinc versenyfelügyeleti eljárást kért a Konzum Alapkezelő Zrt. feletti irányítás megszerzésének vizsgálatára.

A versenyhatóság tájékoztatása szerint a GVH megkereste a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát. A médiatanács azonban, hatáskörének hiányára hivatkozva, megszüntette a szakhatósági eljárást.

A GVH ezt követően egyebek mellett megvizsgálta a lokális hirdetési piacokon kialakuló versenyhatásokat: felvetődött, hogy a balatoni régióban és elsősorban Bács-Kiskun megyében a lokális rádiók és nyomtatott sajtótermékek egyazon vállalkozáscsoportba kerülnek, és ez által káros versenyhatások alakulhatnak ki. Ennek megelőzése érdekében a bejelentő értékesítette a PartFM-et és a Gong Rádiót működtető vállalkozásait.

A vállalatcsoportok ezt követően megmaradt, átfedő és kapcsolódó tevékenységeit - hirdetésértékesítés, ingatlanhasznosítás, szállodai szolgáltatások, építőipar

- értékelve a GVH további versenyproblémát nem azonosított, mert a piaci részesedések nem érték el azt a mértéket, amely káros versenyhatások lehetőségét vetné fel.

A GVH úgy döntött - a bejelentő által megtett intézkedésekre figyelemmel -, hogy nem csökkenti jelentős mértékben a piacokon kialakult versenyt az összefonódás, amellyel Mészáros Lőrinc a Konzum Alapkezelő Zrt. felett egyedüli közvetlen irányítást szerez.

(MTI)