fbpx Brexit: megszavazta a londoni alsóház az előrehozott parlamenti választás kiírását | CIVILHETES

h i r d e t é s

Brexit: megszavazta a londoni alsóház az előrehozott parlamenti választás kiírását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Brexit: megszavazta a londoni alsóház az előrehozott parlamenti választás kiírását

2019. október 30. - 07:02

 

A Lordok Háza még voksolni fog, de biztosra vehető, hogy a kormány indítványa alapján december 12-én tartják a választást.

A brit parlament - Forrás: ABC7 Chicago

Megszavazta kedd este a londoni alsóház a konzervatív párti kormány indítványát az előrehozott parlamenti választás kiírásáról. Ha a törvénytervezetet a felső kamara, a Lordok Háza is jóváhagyja, ami biztosra vehető, az Egyesült Királyságban a kormány indítványa alapján december 12-én tartják a választást.

Az alsóház hétórás vita után, harmadik olvasatban 438-20 arányban hagyta jóvá a javaslatot. Ez a szavazatarány arra vall, hogy számos ellenzéki képviselő tartózkodott.

Közvetlenül a végszavazás előtt a képviselők elutasították a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt módosító javaslatát, amelyben december 9-i választási időpont szerepelt.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök előzőleg háromszor próbálkozott az előrehozott választás kiírásának alsóházi elfogadtatásával parlamenti határozat formájában, mindháromszor sikertelenül. Ehhez az alsóházi képviselők kétharmadának jóváhagyása lett volna szükséges, de ez egyszer sem volt meg.

Kedden a kormány törvénytervezet formájában terjesztette ismét a ház elé az indítványt, és ehhez egyszerű többség is elég volt. (MTI) / dehir.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek