h i r d e t é s

Sikerrel vette a Paks II. Atomerőmű orosz referenciablokkja a WANO-tesztet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Sikerrel vette a Paks II. Atomerőmű orosz referenciablokkja a WANO-tesztet

2020. augusztus 13. - 08:56

Az Atomerőmű-üzemeltetők Világszövetsége (WANO) moszkvai központjának szakértői elvégezték a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkjának indítás előtti szakértői vizsgálatát.

Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés - Forrás: neimagazine.com

A WANO ellenőrzésének célja, hogy felmérje, kellően felkészült-e a blokk a biztonságos indításhoz és a későbbi üzemeléshez. A WANO szakértői ellenőrzéseit négyévente egyszer végzik el a már üzemelő atomerőművek, illetve az indítás előtt álló blokkok esetében.

A Leningrádi Atomerőműben végzett ellenőrzés során a nemzetközi szakértői csapat az új blokk üzemeltetési, tűzbiztonsági és vészhelyzeti készültségét, továbbá az atomerőmű személyzetének biztonsági kultúráját vizsgálta. Mindezek a területek kiemelten fontosak ahhoz, hogy az atomerőművi létesítmény megbízhatóan és biztonságosan működjön a teljes üzemidő alatt, és különösen fontos az ellenőrzés akkor, amikor a létesítmény az építési szakaszból az üzemelési szakaszba lép át. Az elvégzett ellenőrzés is hozzájárul ahhoz, hogy tovább javuljon az atomerőművi biztonság.

Hossein Ghaffari, az iráni atomenergetikai szervezet oroszországi irodájának vezetője elmondta: "A mostani egy indítás előtti ellenőrzés volt. A mi feladatunk, hogy segítsünk a Leningrádi Atomerőmű személyzetének e fontos eseményre való felkészülésben. Ágazati tanácsadóként bejártam a blokkvezérlő termet, a turbinagépházat, ezt megelőzően kollégáim azokat a berendezéseket és létesítményeket ellenőrizték, amelyek kiemelten fontosak a blokk indításához. A dokumentáció és a személyzet képzésének minősége  magas, és a leningrádi atomerőművi projekt bebizonyította, hogy teljes mértékben megfelel az építés alatt álló erőművek számára előírt fokozott biztonsági követelményeknek."

Emlékeztetőül: a VVER-1200-as típusú Leningrádi Atomerőmű II kiépítés 2. blokk üzembe helyezése szakaszosan zajlik. 2020. július 19-én kezdődött meg a fizikai indítás, ekkor emelték be a reaktorba a nukleáris üzemanyag-kazettákat. A további szakaszokban, a villamosenergia-hálózatra kapcsolás előtt, majd pedig a kereskedelmi üzemkezdet előtt zajlik blokk átfogó tesztelése, amelynek során elvégzik az összes rendszer ellenőrzését. A tervek szerint a blokkot 2021-ben helyezik kereskedelmi üzembe. Az új blokk a Leningrádi Atomerőmű második, RBMK-1000-es blokkját váltja fel, amely 45 éven keresztül termelte áramot.