h i r d e t é s

"Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

2020. november 26. - 16:31

A Project Syndicate nem letiltotta, hanem tartalmi követelmények miatt nem fogadta el a magyar kormányfő Soros Györgynek szánt "válaszcikkét".

Orbán Viktor cikkéből hiányolták az intellektuális érvelést, a stratégiai, politikai javaslatot. - Fotó: AFP / MICHAL CIZEK

Amikor arról döntünk, hogy elfogadunk-e kéretlen beadványokat, az elsődleges kötelezettségünk, hogy a nyilvános vitát előmozdítsuk. Ez esetben arra a következtetésre jutottunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek – írta a hvg.hu-nak a Project Syndicate.

A nemzetközi médiaszervezet, amelynek oldala november 18-án helyet adott Soros György üzletember angol nyelvű publicisztikájának abból az apropóból, hogy a magyar és a lengyel kormány megvétózza az uniós költségvetést. Az írást hétfőn „Európának fel kell lépnie” címmel a Népszava közölte magyarul.

Orbán Viktor szintén meg akart szólalni a Project Syndicate oldalán, és Soros György cikkére választ is küldött, ám az a fenti okokból ott nem jelenhetett meg. A magyar kormányfő ezért szerdán a miniszterelnök.hu portálon, illetve saját Facebook-oldalán is közzétette azt „Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak” címmel. A közösségi oldalon a miniszterelnök azt állította, azért itt publikált, mert az írást „letiltotta” a Project Syndicate.

Orbán Viktor állítását azonban a Project Syndicate a fentieknek megfelelően cáfolta a hvg.hu-nak, s válaszukban azt írták: "Mint az elmúlt 25 év gazdasági, politikai és társadalmi véleménycikkeinek és elemzéseinek vezető forrása, a Project Syndicate rendszeresen publikál kiemelkedő tudósokat, üzleti vezetőket, civil aktivistákat, politikai vezetőket és döntéshozókat a világ minden tájáról, köztük számos államfőt és kormányfőt is."

Azt, hogy a magyar miniszterelnök cikke milyen követelményeknek kellett volna megfelelnie, a médiaszervezet az oldalán fel is sorolja. Mint a hvg.hu idézi, a formai követelmények (például fotók, lábjegyzetek) mellett azt írják: "Az ideális Project Syndicate-kommentár egy intellektuális érvelés vagy egy stratégiai, politikai javaslat, melynek célja az olvasók tájékoztatása és a nyilvános vita előre mozdítása. A Project Syndicate nem veszi figyelembe azokat a cikkeket, amelyek nem teljesítik ezt a célt, vagy amelyek aláássák azt." (nepszava.hu)