fbpx Már előrendelhető a zsebre vágható gamer PC | CIVILHETES

h i r d e t é s

Már előrendelhető a zsebre vágható gamer PC

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Már előrendelhető a zsebre vágható gamer PC

2021. március 10. - 15:17

 

A Nintendo Switch sikere (négy év alatt több mint nyolcvanmilliót adtak el belőle) megmutatta, hogy az okostelefonok mellett is bőven van hely a hordozható játékkonzoloknak, így nem csoda, hogy egyre többen igyekeznek kiaknázni a kínálkozó piaci rést.

Forrás: Aya Neo

Az egyik legígéretesebb ilyen projekt az Aya Neo, aminek a készítői nem kevesebbet ígérnek, mint egy teljes értékű, windowsos számítógépet, ami a zsebünkben is elfér.

Az Aya Neo készítői nem a levegőbe beszélnek, hiszen a készülék első verzióját, a limitált szériában értékesített Founder's Editiont már ki is szállították, a most az Indiegogón megrendelhető eszköz annak a kicsit továbbfejlesztett változata, aminek a szállítását az ígéretek szerint májusban kezdik majd meg. Ezt azért fontos már az elején tisztázni, mert a közösségi finanszírozásra épülő projekteknél különösen nagy a kockázata, hogy a megrendelő végül semmit sem kap az előre befizetett pénzéért cserébe, de az Aya Neo esetében ez a veszély kevésbé tűnik fenyegetőnek.

Ahogy a Switch-nél, úgy természetesen az Aya Neónál is megvannak a kompakt méret korlátai, de a gyártó szerint a készülék teljesíti, amit ígér, vagyis valóban elfutnak rajta a legújabb, AAA kategóriájú játékok is. Az Indeigogón olvasható bemutató szerint az Aya Neo a Cyberpunk 2077-et alacsonyabb grafikai felbontásnál 30+ fps sebességgel képes futtatni, de elindul rajta a legújabb Assassin's Creed, a Watch Dogs: Legion és a Death Stranding is. A készülék lelke az AMD Ryzen 5 4500U processzor, ami mellett egy integrált AMD videokártyát, 16 GB RAM-ot és 500 GB vagy 1 TB SSD tárhelyet találunk. A készülék 7 volos, 1280x800 pixeles IPS LCD kijelzőt kapott és rendelkezik WIFI 6-kapcsolattal is.

Az AYA Neo tehát a Switch-nél jóval erősebb hardvert ad a kezünkbe, aminek az oksotelefonokhoz képest megvan az az előnye, hogy valódi PC-s játékokat is futtathatunk rajta. A korábbi kiadáshoz képest két fontos dologban történt jelentős előrelépés: az egyik a kijelző két oldalán elhelyezett kontroller minősége, a másik pedig a konzol fogyasztása. A 3x4100 mAh-os akkumulátorral felszerelt Aya Neo a gyártó szerint gyengébb grafikájú játékoknál akár hat óráig is üzemképes marad, míg az AAA-játékoknál nagyjából 140 percnyi üzemidőt ígérnek, ami után 90 perc alatt tudjuk újratölteni az akkumulátort.

Az Aya Neóhoz emellett némi extráért vehetünk egy Switch-hez hasonló dokkolóállomást is, ami a konzolon található három USB-port mellett további két USB-portot, emellett HDMI-csatlakozót, SD- és microSD-kártya foglalatot és egy Ethernet-csatlakozót tartalmaz, vagyis akár a monitorra is ráköthetjük a konzolt.

Az Aya Neóval kapcsolatban a nagy kérdés az, hogy a már Magyarországon is egyre nagyobb számban elérhető cloud gaming szolgáltatások mellett vajon mennyi területe maradt az ilyen konzoloknak, hiszen az Nvidia Geforce Now vagy a Google Stadia ugyanúgy lehetőséget biztosít rá, hogy a legújabb PC-s játékokkal játszunk a telefonunkon, ezekhez ráadásul csak egy kompatibilis kontrollert kell beszereznünk, míg az Aya Neo az Indiegogón 6750 hongkongi dollárért, azaz kábé 268 ezer forintért rendelhető meg májusi kiszállítással. (The Verge, Fotó: Aya Neo) / raketa.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek