h i r d e t é s

Nyomoz a rendőrség a kényszerkezelés után meghalt férfi ügyében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nyomoz a rendőrség a kényszerkezelés után meghalt férfi ügyében

2021. április 19. - 11:58

Belehalt a kezeletlenül hagyott tüdőgyulladásba a férfi, akit másfél héten át kényszerkezeltek egy Hajdú-Bihar megyei kórház pszichiátriáján. Tényleges orvosi kezelést csak azután kapott, hogy elkezdett látványosan leromlani az állapota – a mulasztás pedig az életébe került.

Fotó: Police.hu

A férfi tavaly szeptemberben került kórházba, miután gondozója saját otthonában a földön fekve talált rá. A sürgősségi osztályon készült vizsgálatok eredményei gyulladásos betegségre utaltak, ezért bent akarták tartani a kórházban. A férfi azonban tiltakozott ez ellen, így az orvosi vizsgálatok helyett pszichiátriai szakvizsgálatot végeztek nála.

Mivel a szakvizsgálat zavartságot, hallucinációt és tájékozatlanságot állapított meg, felvették őt a pszichiátriai osztályra, ahol meg is kezdték a tudatmódosító szerekkel való kezelését. Noha a korábbi vizsgálatok valós testi problémára utaltak, úgy tűnik, innentől fogva mindezt teljesen figyelmen kívül hagyták, és úgy kezelték, mintha eleve pszichiátriai betegként került volna az intézménybe. Végeredményben tehát sikeresen elérték azt, hogy ne hagyhassa el a kórházat, az orvosi kezelés azonban, ami miatt bent akarták tartani, a jelek szerint már nem tűnt fontosnak.

Ennek csakhamar meg is lett az eredménye: egy hét pszichiátriai szeres kezelés után testileg elkezdett leromlani, egyre kevesebb ételt és folyadékot fogadott el, így infúzióval kezdték meg nála a folyadékpótlást. A rá következő harmadik napra már olyannyira legyengült, hogy gyakorlatilag etetni-itatni sem tudták, így végül mégis sort kerítettek néhány orvosi vizsgálatra, sőt belgyógyászati konzíliumot hívtak össze.
Ezek után a férfit a belgyógyászati osztályon kezelték tovább, ám a pszichiátrián töltött másfél hét alatt annyira leromlott az állapota, hogy már csak életben tartani tudták néhány hétig.

Az elhunyt férfi családja egy jogvédő szervezethez fordult segítségért, feljelentésük nyomán már elindult a rendőrségi nyomozás. (Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány)