h i r d e t é s

Növelik a cukorbetegség kockázatát a mesterséges édesítők

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Növelik a cukorbetegség kockázatát a mesterséges édesítők

2017. szeptember 14. - 11:47

 

Az eredmények ráerősítenek, hogy a mesterséges édesítők és a hízás kéz a kézben járnak.

A kép illusztráció! - Forrás: hazipatika.com

A fogyókúrázok körében a cukor alternatívájaként fogyasztott mesterséges édesítők növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, derül ki egy friss kutatásból.

A tanulmány részleteit egyelőre nem publikálták, de szakértők szerint az eredmények ráerősítenek, hogy a mesterséges édesítők és a hízás kéz a kézben járnak.

A 2-es típusú cukorbetegség egyértelműen a túlsúlyossághoz köthető, a betegek száma pedig rohamosan nő a világban. Ha nem kezelik megfelelően, vakságot, szívinfarktust és sztrókot is okozhat.

A kutatást az ausztrál University of Adelaide végezte 27 ember bevonásával. Mindannyiuknak napi másfél liter diétás italt és kapszula formájában két különböző mesterséges édesítőt kellett elfogyasztaniuk naponta háromszor két héten át étkezések előtt.

A tesztek kimutatták, hogy az önkénteseknél két hét után károsodott a szervezet glükózra adott reakciója. (The Guardian) / 24.hu

Cukorbetegség és a mesterséges édesítőszerek - helyreigazítás - ISA állásfoglalás

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek nem befolyásolják a vércukorszint-szabályozást és nem növelik a cukorbetegség kockázatát sem

A Young és szerzőtársai által az EASD éves konferenciáján bemutatott eredményeket ugyanezen kutatócsoport számos korábbi kutatása sem támasztja alá

A tudományos bizonyítékok többsége, köztük a mostani kutatást is jegyző ausztrál kutatócsoport korábbi eredményei azt mutatják, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek nem befolyásolják a vércukorszint-szabályozást – közölte a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International SweetenersAssociation, ISA) arra a sajtóközleményre reagálva, amelyet Young és szerzőtársainak az Európai Diabétesz Társaság (European AssociationfortheStudy of Diabetes, EASD) 53. kongresszusán bemutatott kutatási eredményeiről publikáltak.

Meglepő, hogy a szóban forgó sajtóközleményből kimaradt számos és jelentős, ugyanezen szerzők által publikált tanulmány, amelyek rendre arra a megállapításra jutottak, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek nincs hatásuk a vércukorszint-szabályozásra.

A jól megtervezett humán vizsgálatokból összegyűjtött bizonyítékok ráadásul azt támasztják alá, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítők nem befolyásolják hátrányosan sem az egészségesek, sem a diabétesszel élők glikémiás kontrollját, azaz például a teljes inzulintermelést és a glükózfelvételt és/vagy a glükózfelhasználást sem befolyásolják sem közvetlenül, sem az inkretin-hatáson (a belekben termelődő hormonokon) keresztül.

Tény, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek által az étkezés utáni vércukorszintre gyakorolt jótékony hatását Európában hivatalosan is egészségügyi tényként ismerik el, illetve ez az EurópaiÉlelmiszerbiztonságiHatóság (EFSA) tudományos véleménye is :
A cukor helyett alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel készült élelmiszerek fogyasztása az étkezés után kisebb mértékű vércukorszint-emelkedést okoz a cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásához képest.”
Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek nem növelik a cukorbetegség kockázatát, sőt, cukor helyett használva fontos segítséget nyújthatnak a diabétesszel élőknek, akik számára alapvető fontosságú a glikémiás kontroll.

Mindez összhangban van azzal a ténnyel, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használata nem jelent egyben szénhidrátbevitelt is. Az Amerikai Diabétesz Társaság (American Diabetes Association, ADA) 2017-es irányelvei (Standards of MedicalCare in Diabetes ) szerint „a tápértékkel nem rendelkező édesítők használata lehetővé teszi a teljes kalória- és szénhidrátbevitel csökkentését”.

A cukorbetegek számára az asztali, illetve az ételekben és italokban használatos alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek – egy egészséges étrend részeként – olyan lehetőséget jelentenek, amelyek segítenek a vércukorszint-szabályozásban . Mindemellett szélesítik a cukorbetegek által fogyasztható élelmiszerek körét is, hiszen anélkül nyújtják a kellemes, édes ízt, hogy megemelnék a vércukorszintet.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekről további információ a www.sweeteners.org honlapon érhető el, vagy lépjen kapcsolatba az ISA titkárságával erre a linkre kattintva.

Press Release, Diabetologia. “Small study suggests consuming large amounts of artificial sweeteners may increase risk of developing type 2 diabetes”: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-09/d-sss091117.php
Wu et al. Diabetes Care, 2013; Wu et al. Am. J. Clin.Nutr. 2012; Ma et al. Br J Nutr. 2010; Ma et al. Am J PhysiolGastrointest Liver Physiol, 2009
Grozt et al. Regulatory Toxicology and Pharmacology 2017; Bryant and McLaughlin PhysiolBehav 2016; Romo-Romo et al. PLoS ONE 2016; Bryant et al. Eur J ClinNutr.2014; Brown et al. Nutr Res 2011; Renwick and Molivary. Br J Nutr 2010; Grotz et al. J Am Diet Assoc, 2003
EFSA Scientific opinion on the substantiation of health claims related to intense sweeteners. EFSA Journal 2011; 9: 2229
ADA® 2017 Standards of Medical Care in Diabetes. Diabetes Care 2017; 40 (S1): S33-S43
Gardner C, et al. Nonnutritive sweeteners: current use and health perspectives: a scientific statement from the American Heart Association and the American Diabetes Association. Diabetes Care. (2012) Aug;35(8):1798-808.

 

h i r d e t é s