h i r d e t é s

NVI: hétfőn elkezdik a levélcsomagok azonosítólapjainak ellenőrzését

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

NVI: hétfőn elkezdik a levélcsomagok azonosítólapjainak ellenőrzését

2022. március 26. - 13:50

Hétfőn, hat nappal a választások előtt kezdi meg a szavazási levélcsomag azonosító iratainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda (NVI) - tájékoztatta a szervezet szombaton az MTI-t.

Forrás: HVG

Törvényi felhatalmazás alapján az NVI hat nappal a választások előtt kezdheti meg a levélszavazatok szavazási iratainak ellenőrzését - emlékeztettek. Negyven munkaállomáson ellenőrzik az azonosítólapokat. Először az azonosító nyilatkozat adatai alapján vizsgálják az ügyintézők, hogy a szavazatot beküldő szerepel-e a névjegyzékben. A nyilatkozaton feltüntetett adatoknak egyezniük kell a névjegyzékben nyilvántartott adatokkal - írták. A levélszavazat érvénytelen, ha az azonosítólap hiányos, hibásan kitöltött vagy a beérkezett szavazási levélcsomag válaszborítékja nincs lezárva. A levélben leadott szavazat abban az esetben is érvénytelen, ha a levélcsomag tartalma hiányos - tették hozzá. Megjegyezték: az érvénytelenséget eredményező körülményeket a választási eljárásról szóló törvény részletezi.

 Az NVI közölte azt is, hogy az azonosító nyilatkozatok tételes és elektronikus ellenőrzésével megállapítható, ha a választópolgár nem megfelelően töltötte ki a formanyomtatványt. Ez az eljárás kizárja annak lehetőségét is, hogy valaki több szavazatot adhasson le - közölték. Az NVI felhívta a figyelmet arra, az ellenőrzés folyamatát figyelemmel kísérhetik a Nemzeti Választási Bizottság tagjai, a listaállító jelölő szervezetek megfigyelői, a nemzetközi megfigyelők és a sajtó is. A levélszavazatot tartalmazó kisebb borítékok felbontását és a szavazatok összesítését a választás napján, 19 óra után kezdi meg az NVI. Szombatig mintegy 65 ezer szavazási levélcsomag érkezett be az NVI-hez.

A közleményben kitértek arra is, hogy az NVI két sikeres informatikai főpróbát tartott. A második csütörtökön zajlott, amelyen az összes helyi választási iroda - egyebek mellett - részvételi adatokat küldött a központi választási rendszerbe és modellezték a szavazatösszesítést is. Az NVI visszajelzést kapott arról, hogy a választási informatikai rendszerek alkalmasak a választás lebonyolítására, a választási irodák tagjai pedig teljes mértékben felkészültek a választási feladatok végrehajtására - olvasható a közleményben. (MTI)