h i r d e t é s

Óbudán működött Habony "londoni központú, nemzetközi" hírügynöksége

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Óbudán működött Habony "londoni központú, nemzetközi" hírügynöksége

2022. szeptember 07. - 06:03

Megtévesztő a Fidesz-barát sajtóba több ezer hírt szállító „nemzetközi hírügynökség” tevékenysége.

A V4 Hírügynökség (V4NA) egy új nemzetközi hírügynökség […] londoni (Egyesült Királyság) székhellyel és központtal […] 50 újságíróból álló hírszerkesztőségünk és gyorsreagálású hírcsoportjaink ott vannak a helyszínen, ahol a vezető sztorik történnek Európában. London, Brüsszel, Párizs, Berlin, Prága, Budapest, Belgrád, Varsó. Ott vagyunk a nap 24 órájában, a hét minden napján. Kivétel nélkül.

– így definiálta magát évekig a V4NA nevű médiaszervezet, amelyről az Átlátszó most azt írja, valójában Óbudán működhetett. Legalábbis az újságíró, aki Londonban kereste a céget, semmit nem talált, és a hírügynökség egyik korábbi munkatársa is azt nyilatkozta a lapnak, hogy a cégnél töltött ideje alatt nem látta jelét sem annak, hogy a V4NA-nak lenne bármije is Londonban, sem pedig annak, hogy létezne az 50 fős, Európát felszántó tudósítói hálózat.

Ő azt tapasztalta, hogy a valóságban a „hírügynökség” központja Budapesten, közelebbről az óbudai Kórház utcában található Globe 3 épület egy irodájában volt. 

Ez egy nagy terem volt és nagyon sok számítógép volt benne, húsz vagy harminc” — mondta az újságíró az Átlátszónak.

A lap szerint a cég budapesti bázisa ma már nem Óbudán, hanem a Mediaworks Üllői úti székházában lehet, a lap munkatársai keresték is ott a V4NA főszerkesztőjét, Tóth Tamás Antalt, bár akkor épp nem volt az épületben.

A V4NA arról nevezetes, hogy az elmúlt években folyamatosan abba a narratívába illeszkedő híreket szállít a Fidesszel szövetséges médiának, hogy Nyugat-Európából kietlen pusztaságot csinált a migránsbűnözés és a genderhomoszexuálisok, ezzel szemben Magyarországon milyen szuper Orbán Viktor országlása.

– emlékeztet a lap, amelyik szakértőket is megkérdezett a V4NA-ról, és azt mondták, a szervezet működése egyszerre vet fel szakmaetikai és jogi aggályokat is: megtévesztő, hogy tevékenységüket hírügynökségi munkának hívják. (rtl.hu)


h i r d e t é s

Clicky