h i r d e t é s

Ők pályáznak a Bányai igazgatói székére

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Ők pályáznak a Bányai igazgatói székére

2015. november 25. - 09:18
0 komment

Négyen pályáztak a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatói posztjára. A diákönkormányzat és a közalkalmazotti tanács egyhangúlag a volt vezető, Lukács Lajos mellett voksolt.

Nincs könnyű helyzetben a kecskeméti képviselő-testület a Bányai Júlia Gimnázium igazgatóválasztása ügyében, igaz, ami eddig is nehézséget okozott számukra, azt maguknak köszönhették. Április végén ugyanis a testület kormánypárti frakciója indoklás nélkül nem támogatta a 23 éve regnáló Lukács Lajos igazgató pályázatát, aki újabb öt és fél évre jelölte magát az intézmény élére. Ez kivágta a biztosítékot a helyi közvéleményben, főleg a szülők között, mert egyértelmű üzenetnek vették, hogy nem az eddigi vezetőben gondolkodik a városvezetés. De akkor kiben? — adódott a magától érthetődő kérdés, mert csak Lukács pályázott egyedül és elképzeléseit mind a tantestület, mind a diákok, mind a szülői munkaközösség, de még az önkormányzati szakbizottság is egyhangúlag támogatta.

A hatalmi vállrándításra példa nélküli összefogás teremtődött, létrejött a Megvédjük a Bányait Facebook-csoport, majd május 5-én több száz fős szolidaritási villámcsődülettel álltak ki a szimpatizánsok az igazgatóért, jelezve: egyedül az ő személye garancia arra, hogy a Bányaiban továbbra is a jelenlegi gyerekközpontú szemlélettel folytatódjon az oktatás, illetve a további sikerek, mivel az iskola az országos szakmai ranglistán egyértelműen a legjobb hírös városi pedagógiai intézmény.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) vette a kecskeméti városatyák tartózkodási üzenetét és új pályázatot írt ki a Bányai élére, a vezetéssel pedig ideiglenesen megbízta az addigi igazgatóhelyettest. A pályázati határidő lejárt, a véleményezések nagy része lezárult, hátra van még az önkormányzati szakbizottság - amely tavasszal egyhangúlag Lukács Lajost támogatta - döntése, valamint a képviselő-testületé. A Klikk 2016 januárjában mondja ki a következő igazgató nevét.

 

Szépkorúak meg a tánctanár

Az igazgatói pályázatra négy érvényes pályázat érkezett. Ezek az alábbiak.

- Szilágyi Piroska Tünde angoltanár, az egykori 607-es szakképző intézményvezető-helyettese

- Pósfainé dr. Bakota Éva a Térségi Integrált Szakképző Központ volt ügyvezetője

- Tajti István, tánc- és beszédfejlesztő tanár, a Táncsics Mihály kollégium nevelője

- Lukács Lajos tanár, a Bányai Júlia Gimnázium volt igazgatója.

A közalkalmazotti tanács - amelynek része az iskolai tantestület -, egyhangúlag Lukács Lajos pályázatát támogatta, akárcsak a Szülői Munkaközösség.

A leghangsúlyosabb érv az, hogy a Lukács Lajos több mint két évtizedes vezetése alatt létrejött értékek és sikerek gondozását egyik pályázó sem vállalta fel, illetve nem tért ki rá. A másik: mivel az önkormányzat később azt hozta fel magyarázkodásul Lukács nem támogatott pályázatával kapcsolatban, hogy az nem dinamikus, sőt, a testület már-már elöregedő, erre föl mindkét hölgy-pályázó életkora 60 év. A jogszabályok értelmében a nyugdíjkorhatár elérése miatt nem fogják tudni kitölteni az öt és fél éves igazgatói mandátumukat.

Külalak, stilisztika, helyesírás

A benyújtott elképzelések önmagukban is érdekesek, magukért beszélnek. 

Szilágyi Piroska több elemet is átvett pályázatában Lukács Lajos tavasszal benyújtott anyagából. Sőt, a Bányai legnagyobb erényét - hogy tudnak bánni és a legtöbbet kihozzák a kreatív, magas intelligenciájú, de tanulási zavarokkal küdő fiatalokból - nem preferálja. Véleménye szerint ezek a felvételin átment, de zűrös gyerekek nem valók a Bányaiba. A véleményezők szerint ez egyértelműen diszkriminatív megközelítés és ellentétes az iskola szemléletével.

Ennél szakmailag magasabb szintűbb, de az általánosságok szintjén mozog Pósfainé dr. Bakota Éva pályázata, amely azért tartalmaz néhány felettéb ködös és értelmezhetetlen gondolatot is, mint például: az ember szabadságjogainak, a tanuló személyiségjogainak a nem pontos és szakszerű értelmezése a nevelés lehetőségeinek kereteit jelentősen korlátozza.

A két nyugdíjküszöbös hölgy helyesírási hibákban bővelkedő pályázatában nincs alázat, csak személyeskedés és vezérelvű okoskodás. Nem ismerik el a pedagógusok eddigi munkáját és lényegében uniformizálnák a Bányait. 

Tajti István - aki mellesleg az igazgató-helyettesi posztra is pályázott - elképzelései tartalmaznak egy-két érdekességet és már-már paródiába hajlóak. A stilizálatlan és jelentős helyesírási hibákkal tűzdelt munka épp a gyerekek helyesírásának javítására helyezi a hangsúlyt, gazdasági okokra hivatkozva pedig a tanuló ifjúságot vonná be az iskola takarításába. Tervez nyugdíjas, illetve generációs esteket, valamint éves emlékkönyvet adna ki igazgatóként a Bányairól. A véleményezők szerint pályázata Bábosik Istvánnak A nevelés folyamata és módszerei című könyvének a kivonata. Megjegyzik: Tajti képzettségének megfelelő tantárgy nincs a Bányaiban.

Lukács Lajos kibővítette a pályázatát a tavaszihoz képest. Van koncepciója, szakmai, alázatos és gyerekközpontú. Lukács, mint intézményvezető a további sikerek érdekében még javítana az iskola külső, illetve gazdasági kapcsolatain.

A kérdés most az, hogy a városvezetés tanult-e a tavaszi közösségi megmozdulásokból azok sajtóvisszhangjából és nem feszíti tovább a húrt, hiszen bármennyire is szeretnének ennek sokan politikai felhangot adni, csak aggódó szülőkről van szó, akik közül nem egy politikai szimpatizánsa is a döntnököknek.

Bár rég elfelejtődhetett volna a Bányai kálváriája, a kulisszák mögül úgy hírlik, nem lett bölcsebb a testület. Változást szeretnének bármi áron. Befutónak Pósfainé dr. Bakota Éva személyét mondogatják, aki köztudottan összekülönbözött Leviczky Cirill képviselővel és a Bányai vezetése számára a menekülőpálya. De mindegy is, mert ha nem Lukács Lajos lesz az igazgató, akkor nem csak gyerekeket vesznek ki a Bányaiból, hanem tanárok is távozni fognak, valamint mindazon támogatók visszalépnek majd, akik eddig segítették az iskola tanulmányi csapatait a sikeres részvételben. De hát éppen ez a cél. Kecskemét méltóságát sokak számára az jelentené ha a pedagógiai tabellán a Református Gimnázium lenne a legelső. Az se számít, hogy ezt rombolással, nemtelen segítséggel érik el.