fbpx OLAF vizsgálat indul a Szabó Zsolt körzetében felépült viccpiacok ügyében | CIVILHETES

h i r d e t é s

OLAF vizsgálat indul a Szabó Zsolt körzetében felépült viccpiacok ügyében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

OLAF vizsgálat indul a Szabó Zsolt körzetében felépült viccpiacok ügyében

2021. június 25. - 16:20

 

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) figyelmét is felkeltették a hevesi viccpiacok. 

Forrás: Hadházy Ákos Facebook oldala

Vizsgálat indul a Szabó Zsolt körzetében 20-25 millióért lerakott néhány négyzetméter térkőből, néhány deszka asztalból és pár négyzetméteres budikból álló "piacok" ügyében. Csodálkoznék, ha az ellenőröket meghatná az atkári polgármester védekezése, aki szerint előre nem látható akadályok és a nyilvánosság biztosítása miatt került ötszörösébe a csodapiac. - írja Hadházy Ákos

A lényeget azonban nem is a kamupiacok jelentik, hanem a RENDSZER. Az országgyűlési képviselők megjelennek a falvakban és azt mondják: itt van ez a 25 millió, csinálj piacot, mert ez van. Akkor is csak erre tudsz pályázni, ha amúgy már egyetlen kistermelő sincs a faluban. Ha vállalod, hogy az általam küldött céget bízod meg, a választáson pedig a Fidesz nyer nálatok, akkor elintézem, hogy nyerjetek. És a helyzet az, hogy ezt egészen könnyen megígérheti, hiszen a falvaknak EU-s pénzeket adó TOP-os (Területfejlesztési operatív program) pályázatokról a fideszes többségű megyei önkormányzatok döntenek. Más feladata nincs is a képviselőknek, akiknek a kezét a Fidesz irányítja a szavazáskor, legtöbbször pár perccel a szavazás előtt kapják meg a listát, hogy melyik pályázatot kell megszavazni.

Pár napja valaki azt kérdezte tőlem, hogy milyen intézkedést követelhetne az EU a kis falvak pénzének elosztásában, hogy ezek a rendszerszintű csalások ne következzenek be. Nos, a jó hír az, hogy a jelenleginél rendszernél csak jobb jöhet. Most a helyi - kormánypárti - politikusok kezébe teszi a döntést, akik ezt gyönyörűen ki is használják a polgármesterek zsarolására. A gond az, hogy bármilyen szintre teszik a döntéshozatalt és az ellenőrző hatóságot, a korlátlan hatalmú magyar kormány mindig csak papíron fogja megengedni a hatóság függetlenségét. Egyetlen dolog hozhatna javulást: ha az elkövetőknek félnie kellene a jogi felelősségrevonástól. Ezt az EU csak az Európai Ügyészség kikényszerítésével tudná elérni. Természetesen az sem csodaszer, de most ezt az OLAF vizsgálatot a polgármesterek csak kinevetik, mert tudják, hogy semmilyen jogi következmény nem várható. Kisebb javítások persze megkövetelhetőek lennének, például a közbeszerzések értékhatárának csökkentése, a szerződések és MELLÉKLETEIK, illetve a vesztes ajánlatok kötelező érvényű közzétételének megkövetelése (ennek elmaradása esetén pedig szankciók kiszabása), a pályázati döntéshozatal elvétele a politikától és átadása egy legalább papíron független szervezetnek, az EUTAF (ellenőrző hatóság) függetlenné tétele, legalább papíron, ezek mind hozhatnak valamilyen javulást. De valódi változást csak a büntetőjogi következményektől való félelem, az Európai Ügyészség hozhatna. Addig pedig egyszerűen fel kellene függeszteni a kifizetéseket.


 

h i r d e t é s

Kommentek