h i r d e t é s

Olajkatasztrófa az Indiai-óceánon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Olajkatasztrófa az Indiai-óceánon

2020. augusztus 09. - 08:32

Mauritiuson szükségállapotot vezettek be, miután egy zátonyra futott hajóból olaj kezdett szivárogni az óceánba.

Forrás: FleetMon

Az MW Wakashio névre hallgató hajó még július 25-én futott zátonyra egy korallszirten.


Forrás: Bloomberg

Akkor a személyzetet evakuálták, de azóta tonnaszám kezdett az üzemanyag az óceánba szivárogni. Franciaország már most támogatásáról biztostította Mauritiust, a hajó tulajdonosa pedig arról számolt be, hogy minden erejét megfeszítve küzd a szennyezés megállításáért. Ezután jött a szigetország miniszterelnökének, Pravind Jugnauthnak a bejelentése, amellyel szükégállapotot hirdetett még pénteken.


Forrás: Splash 247

Mauritius az Indiai-óceánban fekszik, nem messze a francia tengerentúli területtől, Réunion szigetétől és világszerte ismert gyönyörű korallzátonyairól, turizmusa pedig létfontosság az ország gazdasága számára. A panamai zászló alatt hajózó, ám japán tulajdonban lévő hajó teljesen üres volt a baleset idején, de legalább 4 ezer tonna üzemanyag volt tartályaiban.


ForráS: Twitter

A cég tulajdonosa, a Nagashiki Shipping szerint a rossz idő miatt kezdett el szivárogni az olaj, mert a szél és a hullámok folyamatosan a zátonyhoz csapták az egyik tartályt, de szerintük már sikerült olajzáró sávokat kiépíteni a hajó körül. Közben pedig megérkezett Mauritiusra a francia légierő gépe, amely olajszennyezések elleni felszereléseket hozott. Erre nagy szükség van, mert magának a mauritiusi kormánynak a bejelentése szerint is először találkoznak ilyen problémával és nincsenek meg a megfelelő eszközeik sem. (napmintnap.com)