h i r d e t é s


Olimpia nem lesz, de egy kormány által tervezett új híd mégis 440 milliót nyel majd el

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Olimpia nem lesz, de egy kormány által tervezett új híd mégis 440 milliót nyel majd el

2017. december 18. - 18:44

 

Új híd épül a Dunán, alig két kilométerre a Rákóczi-hídtól délre. Egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy Új Duna lesz a neve, és hogy 441 millió forintba kerül a nemzetközi tervpályázat. A zsűriben olyan szakemberek is helyet kaptak, mint Fekete György vagy Eszenyi Enikő. - írja a nepszava.hu.

Forrás: pixabay.com

Új Duna lesz a neve a Galvani utca–Illatos út-vonalában megépülő hídnak, melyet a bebukott 2024-es olimpiai játékokra tervezett fejlesztések keretében építenek meg

- írta a Magyar Közlöny határozatára hivatkozó hvg.hu. A híd nyomvonala 2 km-re fekszik a Rákóczi hídtól, leendő csepeli hídfőjénél pedig egyelőre felszámolásra váró, lepusztult bérházak, egy szennyvíztisztító és szántóföldek találhatók.

A hídépítés ötlete az olimpiai fejlesztések kapcsán vetődött fel. Olimpia nem lesz, egy hidat azonban anélkül is fel lehet húzni. Megálmodói bizonyára tehermentesíteni akarják vele a Rákóczi-hidat. A nemzetközi tervpályázat lebonyolítására mindenesetre 441 millió forintot biztosít a kormány.

A pályázatra külföldi sztárépítészek jelentkeztek.

A zsűri elnöke Fürjes Balázs, egyes budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, társelnöke a Magyar Mérnök Kamara korábbi elnöke, Barsiné Pataky Etelka. A tagok között Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas opera-énekesnő, Eszenyi Enikő, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház igazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Schneller István urbanista, Budapest korábbi főépítésze, valamint a neves francia hídtervező, Michel Virlogeu szerepel.

A Duna fölött jelenleg 12 közúti és két vasúti hídon lehet átmenni. Észak felől dél felé haladva az első a Megyeri híd, délen pedig a legutolsó az M0-t a folyó fölött átvezető Deák Ferenc híd. 

nepszava.hu

 h i r d e t é s

betöltés..

;