h i r d e t é s

Ólommal van tele egy gazdagréti iskola vize, az egész környék mérgezéstől fél

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ólommal van tele egy gazdagréti iskola vize, az egész környék mérgezéstől fél

2019. március 22. - 12:56

 

Milliós tétel lehet a javítás: a szakembereknek egy hete hiába keresik, honnan kerül az ólom az ivóvízbe. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Már egy hete csak palackos vizet ihatnak a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola diákjai és dolgozói az ólomszennyezettség miatt,

- tudta meg a Bors.

A mérések szerint az intézmény több pontján 22,6 mikrogrammnyi ólmot találtak egy liter csapvízben, ami a megengedett határérték kétszerese.

Az iskola igazgatója szerint nem a bejövő vízzel van a probléma, mivel ott még jó az ivóvíz minősége.

A szakértők szerint az iskolán belül van a probléma, de egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan hol. Azon va­gyunk, hogy minél előbb visszaálljon a rend

- nyilatkozta Brucker László. Az iskola 1986-ban épült, amikor már elvileg nem használtak ólmot a vízvezetékrendszerben.

Jó, hogy ez kiderült, de vajon mióta isszák a gyerekek az ólmos vizet?

– tette fel a kérdést egy az iskolával szemben lakó nő. Ugyan elvileg csak az intézmény érintett, de a lap úgy tudja, a környékbeliek is aggódnak, vajon náluk is jelen van-e a probléma. A közelben lévő másik iskolában is inkább csak palackos vizet isznak a gyerekek.

Egy szakértő szerint akár milliós tétel is lehet megtalálni és helyrehozni a hibát az iskolában. Szerinte vagy a csövek szennyezik az ivóvizet, vagy a meleg víz előállításánál kerül bele az oda nem illő anyag.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s