fbpx Olyan jogállam Magyarország, ahol minden egyes jogért meg kell küzdenie az embernek | CIVILHETES

h i r d e t é s

Olyan jogállam Magyarország, ahol minden egyes jogért meg kell küzdenie az embernek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Olyan jogállam Magyarország, ahol minden egyes jogért meg kell küzdenie az embernek

2021. április 22. - 17:43

 

Lassan egy éve nem szolgáltatnak automatikusan koronavírus-adatokat a kormányhivatalok az önkormányzatoknak. 

A kép illusztráció! - Forrás: erikablog - Blog.hu

Borsi Miklós még tavaly fordult panaszával a NAIH-hoz. Az állampolgári bejelentés azt kifogásolta, hogy „2020. október 21. óta a Gyöngyös Városi Önkormányzat, illetve annak vezetése nem kap napi és naponta frissülő információt hivatalosan a covid-koronavírus adatokról semmilyen hivataltól, hatóságtól, operatív központtól stb.” és ebből adódóan nem ismerhetjük meg az adatokat.

A NAIH elnöke Borsi urat 2021. április 12-én arról tájékoztatta, hogy egy másik bejelentés alapján indult ügyben kapott tájékoztatás szerint jelenleg a kormányhivatalok nem továbbítják automatikusan az önkormányzatok számára a Covid-19 fertőzöttekkel kapcsolatos adatokat, mivel időközben hatályát veszítették az ehhez szükséges Korm. rendeletek.

Dr. Péterfalvi Attila megállapította, hogy a 41/2020.(III. 11.) Korm. rendelet és a 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet hatályossága alatt a járványügyi adatok továbbítása folyamatos volt.

A települések önkormányzatai az Országos Szakrendszeri Információs Rendszerben (OSZIR) rögzítésre került adatokhoz a „járványügyi érdekből szükségessé váló intézkedések megtétele céljából” hozzáfértek.
Azonban a 41/2020.(III. 11.) Korm. rendelet 2020. március 27-én, a 41/2020.(III. 11.) Korm. rendelet pedig 2020. június 18. napján hatályát vesztette.

Az OSZIR-ben a betegeket egyértelműen azonosító természetes személyazonosító adataik mellett a megbetegedés adatai (a megbetegedés kezdete, a megbetegedés helye, ápolási helye, bejelentett betegség, járványügyi megnevezés, ha van kórházi felvétel: felvétel/elbocsátás dátuma, megbetegedés kimenetele, szövődmények), a szakmai laboratóriumi diagnózisra (mintavétel dátuma, kórokozó, vizsgálati módszer, eredmény minősítése), valamint az eset minősítésére vonatkozó adatok is rögzítésre kerülnek.
Péterfalvi Attila azt is megírta, hogy a fent hivatkozott ügyben a Hatóság által felszólított kormányhivatal megküldte egy budapesti kerület Covid-19 fertőzött lakosainak számát az azt igénylő önkormányzatnak.

A NAIH elnöke leírta azt is, megállapítható, hogy a kormányhivatalok és a járási hivatalok rendelkeznek a települések Covid-19 fertőzött lakóinak számára vonatkozó adattal, hiszen ez az adat az OSZIR-ből kinyerhető. Tehát, ha Gyöngyös Város Önkormányzata a város Covid-19 fertőzött lakóinak számát igényli a Heves megyei Kormányhivataltól, akkor azt meg kell kapnia.

Adódik a kérdés a NAIH-elnök levele nyomán: hány olyan önkormányzat van ma Magyarországon, amely él az információhoz való jogával és tájékoztatja az adott település lakosságát a koronavírus-járvány valós adataival?


 

Kommentek

h i r d e t é s