h i r d e t é s

Olyan sok a beteg Nyíregyházán, hogy már nem tudják az elvárt színvonalat biztosítani

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Olyan sok a beteg Nyíregyházán, hogy már nem tudják az elvárt színvonalat biztosítani

2020. november 16. - 18:56

 

Leginkább a hozzátartozóknak szerette volna megmutatni a nyíregyházi Jósa András Kórház azt, hogy milyen munka folyik a koronavírusos betegeket kezelő osztályokon. 

Forrás: Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház / Facebook

Ezért felvételt készített a kórházukról, ahol 400 fertőzöttet ápolnak. Az intenzív osztály vezetője az ATV Híradónak azt mondta, hogy mindent megtesznek, de annyira sok a beteg, hogy már nem tudják ugyanazt a színvonalat biztosítani, amellyel normális körülmények között sok beteg élete megmenthető lenne.

A felvételeket a nyíregyházi kórház osztotta meg a közösségi oldalán. A céljuk az volt, hogy a hozzátartozók megismerjék a körülményeket, ahogy a betegeket gyógyítják. „Aki testközelből látja, hogy ez a koronavírus milyen tüneteket, milyen elesettséget, milyen gyengeséget okozhat, az komolyan veszi. Azok az emberek, akik kicsit távolabbról szemlélik és nem élik át testközelből a betegség a súlyosságát, azok talán még lazábbak” – fogalmazott Szondi Zita megbízott igazgató.

A filmben orvosok, ápolók, betegek szólalnak meg és mondják el, hogy milyen munka folyik ott, ahol a koronavírusos betegeket ápolják. Szűcs Attila, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa arról beszélt, "egyetlen egy ellátórendszer sem, a magyar sem volt arra felkészülve, hogy a normális betegforgalomhoz képest sokszorosára növekedett betegszámot kelljen ellátni, mint az általános osztályokon, mind az intenzív osztályokon."

Az önkormányzati képviselőket a polgármester tájékoztatja a számokról. Szabolcsban már közelít az ezerhez a kórházi férőhelyek száma. „Nyíregyházán itt a mögöttünk levő kórházban már több mint 400 koronavírusos beteget ápolnak. Ezek az emberek már nagyrészt nyíregyháziak, illetve nyíregyháza környékiek, mind megyebeliek. Hiszen a múlt heti fehérgyarmati kórház belépése mellett, ehéttől a kisvárdai kórház is lát el 200 koronavírusos betege” – jelentette ki Lövei Csaba, a Párbeszéd önkormányzati képviselője.

A nyíregyházi kórház főorvosa azt mondta, hogy a magas halálozás nem csak abból ered, hogy egy komoly és sok szövődménnyel járó betegségről van szó, hanem hatalmas a betegek száma. „Az egészségügyi rendszerre egyszerre óriási mennyiségű súlyos beteg érkezik és ilyen nagy számú beteg ellátása során már nem tudjuk biztosítani azt a rendkívül magas szakmai színvonalat, az intenzív tekintetében azt a komplex intenzív ellátást, amely mellett normál körülmények mellett sok beteg meggyógyulna” – mondta Szűcs Attila.

A főorvos azt mondta, hogy a filmmel senkit sem szerettek volna megijeszteni, de azt szeretnék, ha mindenki megértené, hogy nagyon komoly betegséggel áll szemben az ország, ami rendkívüli feladatokat ró a rendszerre. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s